Najavljeno formiranje nove bh. stranke: Ostajemo vjerni ideji Alije Izetbegovića

Fena
Najavljeno formiranje nove bh. stranke: Ostajemo vjerni ideji Alije Izetbegovića
Sjednica Inicijativnog odbora za osnivanje nove političke opcije pod nazivom Pokret demokratske akcije (PDA) održana je danas u Tuzli, gdje je zvanično i najavljeno formiranje ove političke stranke i njeno učešće na predstojećim općim izborima u BiH.

Predsjednik inicijativnog obdora (PDA) je Senad Alić, aktuelni predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, a članovi su, između ostalih, poslanici u Skupštini TK i ministri u kantonalnoj vladi, koji su nedavno isključeni iz Stranke demokratske akcije.

Istaknuto je da PDA ostaje vjeran ideji i tradicionalnim vrijednostima koje je baštinio prvi predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, te Sulejman Tihić.

Predsjednik IO PDA Senad Alić istaknuo je u svom obraćanju da je PDA odgovor na ponašanje dijela vrha SDA, koji je, kako je rekao „privatizirao stranku i koji se obračunava sa svima koji ne misle kao oni“.

Podsjetio je da je proteklih dana u mnoge općinske, kao i u kantonalni odbor SDA, uvedeno povjereništvo, na nestatutaran način, i da su bez validnih obrazloženja isključeni dugogodišnji članovi, od kojih su neki bili i osnivači te stranke.

Naglasio je da je kompletan bivši općinski odbor SDA tri općine, Banovići, Sapna i Kladanj, istupio iz SDA i priključio se novom političkom pokretu.

Smatra da se vrh SDA obračunava sa ljudima koji su stabilizirali TK i riješili nagomilane probleme u ovom kantonu.

"Zamjenom teza optužuju nas da formiramo privatnu vladu, iako se zna da je riječ o ministrima i poslanicima u skupštinskoj većini, koja je u protekle tri godine preuzela teret i vodila procese oporavka TK", kazao je Alić.

Na pitanje novinara kakva je uloga Mirsada Kukića, bivšeg predsjednika KO SDATK u PDA i poslanika u Federalnom parlamentu , Alić je rekao da Kukić nema ulogu u ovom procesu, jer je još uvijek potpredsjednik SDA, dodavši da su inicijatori ove ideje 13 poslanika u Skupštini TK, koji su isključeni iz SDA, a koji su, kako je naveo, preuzeli odgovornost za rad i funkcioniranje TK

Istaknuto je da je cilj PDA politički i ekonomski položaj TK, te da se općine ovog kantona i Grad Tuzla izjednače sa položajem Kantona Sarajevo.

Poručili su da će se zalagati za decentralizaciju i ravnomjeran razvoj svih kantona FBiH.

Sjednici Inicijativnogm odbora je prisustvovalo nekoliko stotina građana, a mnogi od njih su bivši članovi SDA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije