Formirana Vlada: Jakub Suljkanović je novi premijer Tuzlanskog kantona

E. H.
Formirana Vlada: Jakub Suljkanović je novi premijer Tuzlanskog kantona
Tip.ba / Jakub Suljkanović
Nakon što je u subotu, poslije političkih previranja koja traju cijelu sedmicu, smijenjena kompletna Vlada Tuzlanskog kantona, na čelu s premijerom Begom Gutićem, imenovan je novi premijer ovog kantona.

Riječ je o Jakubu Suljkanoviću, koji će predvoditi novu Vladu TK-a, a koji je do sada obnašao funkciju ministra finansija u sazivu Vlade TK-a koja je smijenjena danas.

Također, na hitnoj sjednici Skupštine TK-a, koja traje cijeli dan odlučeno je i novim ministrima, te je tako funkciju ministra finansija preuzeo Miralem Nuhanović, dosadašnji savjetnik odlazećeg premijera Gutića.  Ministar za boračka pitanja postao je Enes Gegić, bivši zaposlenik MUP-a, a sada penzioner, dok ministar MUP-a ostaje Husein Topčagić.

Ministri SBB-a zadržali su su svoje fotelje. Bahrudin Hadžiefendić je ministar zdravstva, Mirsad Gluhić ministar trgovine, turizma i saobraćaja, a Zlatan Muratović ministar obrazovanja i nauke. Ivana Kulić iz Narodne stranke Radom za boljitak ostaje ministrica pravosuđa i uprave. Ministar privrede ostaje Osman Puškar iz BPS-a.

Nova ministrica kulture, sporta i mladih je Slavenka Vojinović, a Mufid Klinčević je novi ministar poljoprivrede. Dva ministarska mjesta su nepopunjena, a to su ministar prostornog uređenja i zaštite okolice te ministar rada i socijalne politike.

Podsjećamo, Gutić i sada već bivša Vlada TK-a smijenjeni su nakon političkih previranja u ovom kantonu, tačnije u Stranci demokratske akcije TK-a, još od posljednje sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu. Na toj sjednici Predsjedništva stranke smijenjen je bivši predsjednik KO SDA TK-a Mirsad Kukić, čovjek za kojeg smijenjeni ministri i premijer TK-a tvrde da je odgovoran za njihovu smjenu.

Ranije tokom današnje hitne sjednice Skupštine TK-a zastupnik SDA Midhat Čaušević je kazao da SBB prihvata odgovornost da uđe u koaliciju s neformalnom grupom od 13 zastupnika koji odbijaju smjernice i rad SDA.

"Ovo će biti poluprivatna vlada koja je dogovorena u 'tornju'", rekao je Čaušević.

Zastupnici su potpisali zahtjev za smjenu premijera Gutića, tačnije njih 15, što ukazuje na duboki razdor unutar SDA, a sve nakon turbulentnih dešavanja unutar političke opcije u Tuzlanskom Kantonu te smjene predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK-a Mirsada Kukića.

Na ovaj način, Kukić, koji je dugogodišnji predsjednik KO SDA TK-a ovog puta spreman je uzvratiti udarac strujama koje su protiv njega, rušeći Skupštinu i Vladu TK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije