U Krajini jutros skoro 20°C: Objavljena prognoza do ponedjeljka - velika promjena vremena pred nama

0
Radiosarajevo.ba
U Krajini jutros skoro 20°C: Objavljena prognoza do ponedjeljka - velika promjena vremena pred nama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Januarsko prijepodne u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica 0; Livno 9; Ivan Sedlo i Sokolac 10; Široki Brijeg 11; Bugojno, Drvar, Sarajevo i Trebinje 13; Gradačac, Mostar i Zenica 14; Bijeljina i Neum 15; Bihać, Doboj, Prijedor, Stolac i Tuzla 16; Sanski Most 17°C.

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna. Promjena vremena, neuobičajeno visoke temperature, južina i povremene padavine kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Moguće su meteopatske reakcije poput nervoze, umora, glavobolje, promjene raspoloženja. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša će uglavnom padati na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne lokalno može pasti malo kiše. Vjetar umjeren do jak južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 19°C. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može pasti malo kiše. Najviša dnevna temperatura zraka oko 16°C.

U petak tokom dana se očekuje postepeno zahlađenje sa sjevera koje će usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Prije podne zahlađenje bi zahvatilo sjeverna područja, a u drugom dijelu dana bi se proširilo na veći dio zemlje. Na krajnjem jugu bi se zadržala kiša. Vjetar umjerene jačine. U Bosni će vjetar prije podne promijenuti smjer sa juga na sjever, a u Hercegovini vjetar mijenja smjer u večernjim satima. U Bosni temperatura zraka prije podne većinom između 6 i 12°C, s tim što će u sjevernim područjima temperatura zraka početi da opada već prije podne, a u drugom dijelu dana i u ostalim područjima. U Hercegovini bi se zadržalo toplo veći dio dana sa temperaturama od 8 do 16°C. 

Građani, oprez: Na snazi narandžasti meteoalarm u BiH, meteorolozi za danas objavili upozorenje

Građani, oprez: Na snazi narandžasti meteoalarm u BiH, meteorolozi za danas objavili upozorenje

U subotu prije podne snijega bi bilo u centralnim i istočnim područjima Bosne i većem dijelu Hercegovine. Na krajnjem jugu se očekuje susnježica ili kiša. U drugom dijelu dana širom zemlje smanjenje oblačnosti. Vjetar u većem dijelu Bosne slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i -1°C, na jugu od 2 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu do 8°C. 

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar u većem dijelu Bosne slab istočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -6°C, na krajnjem jugu do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje od 5 do 8°C. 

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -9 i -4°C, na krajnjem jugu do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 9°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije