COVID / U Kantonu Sarajevo preminule četiri osobe, 132 nova slučaja zaraze

15. 10. 2021. u 10:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo su potvrđena 132 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.037 uzoraka.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 115 naših sugrađana.

Četiri osobe su preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 173 pacijenta, od kojih je 158 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 12,14 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 109 oboljelih od COVID-19, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 64. Na respiratoru je šest pacijenata, dok ih 12 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti je 13 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.385 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.606 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 61.049 osoba zaraženih koronavirusom, dok je 58.241 izliječena.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 138, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 229", ističu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 365 pacijenata, od kojih je sedam transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je 808 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 499 poziva, a obavljen je i 251 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.
U toku proteklog dana, aplicirano je ukupno 968 doza vakcina, i to: 372 na Zetri, 587 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, te devet doza putem mobilnih timova na terenu.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)