COVID izvještaj za Sarajevo: Skoro jednak broj novozaraženih i oporavljenih

0
COVID izvještaj za Sarajevo: Skoro jednak broj novozaraženih i oporavljenih
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo (ilustracija)

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo su potvrđena 153 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 836 uzoraka. U istom periodu, od COVID-19 infekcije su se oporavila 142 naša sugrađanina.

Jedna osoba je preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 181 pacijent, od kojih je 164 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 13,8 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 117 oboljelih od COVID-19, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 64. Na respiratoru je pet pacijenata, dok ih 15 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti je 11 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.307 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.672 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 60.715 osoba zaraženih koronavirusom, te 57.990 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 135, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 229", ističu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 427 pacijenata, od kojih su četiri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 897 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 502 poziva, a obavljeno je i 230 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. U toku proteklog dana, aplicirano je ukupno 1.165 doza vakcina, i to: 436 na Zetri, 672 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, te 57 doza putem mobilnih timova na terenu.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.
Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije