U Kantonu Sarajevo na respiratoru šest osoba, dvoje preminulih

1
Radiosarajevo.ba
U Kantonu Sarajevo na respiratoru šest osoba, dvoje preminulih
Arhiv / Opća bolnica / Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo su potvrđena 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 924 uzorka. U istom periodu, od COVID-19 infekcije se oporavilo 166 naših sugrađana. Dvije osobe su preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 201 pacijent, od kojih 187 ima akutnu infekciju, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 11,44 posto.

Ovo je koliba gdje je mala Danka nestala: Policija blokirala prilaz, rade na raščišćavanju prostora

Ovo je koliba gdje je mala Danka nestala: Policija blokirala prilaz, rade na raščišćavanju prostora

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 127 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 74. Na respiratoru je šest osoba, a 13 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti je 10 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.297 aktivnih slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.723 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 60.562 osobe zaražene koronavirusom, te 57.848 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 143, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 238", ističu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 336 pacijenata, od kojih je sedam transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeta su 1.004 PCR brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 456 poziva, a obavljeno je i 225 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, aplicirana je 1.521 doza vakcina, i to: 580 na Zetri i 941 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave. 

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije