Presjek COVID stanja: U Kantonu Sarajevo 160 novih slučajeva zaraze

0
Radiosarajevo.ba
Presjek COVID stanja: U Kantonu Sarajevo 160 novih slučajeva zaraze
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Kiša obradovala građane Sarajeva

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 160 novih slučaja zaraze (jučer 209) koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.033 uzorka (jučer 1.433 uzorka).

U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavio 181 naš sugrađanin. Četiri osobe su preminule od posljedica ove bolesti (jučer dvije).

Trenutno su na bolničkom liječenju 222 pacijenta, od kojih je 200 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Ekskluzivno | Senad Misimović: 'FK Željezničar ne treba spasitelja, a evo kako sebe vidim u klubu'

Ekskluzivno | Senad Misimović: 'FK Željezničar ne treba spasitelja, a evo kako sebe vidim u klubu'

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 11,71 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 139 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 83. Na respiratoru je pet osoba, dok 15 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti je 10 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.424 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.935 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 59.927 osoba zaraženih koronavirusom, te 57.099 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 175. Sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 290", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 376 pacijenata, od kojih je 11 transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 909 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 547 poziva, a obavljena su i 264 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 2.052 doze vakcina, i to: 1.221 na Zetri, 838 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 93 doze putem mobilnih timova.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije