U Kantonu Sarajevo više testiranih i novozaraženih nego jučer

2
Radiosarajevo.ba
U Kantonu Sarajevo više testiranih i novozaraženih nego jučer
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Testiranje na COVID-19

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 209 (jučer 184) novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.433 uzorka (jučer 1.008 uzoraka).

U istom periodu od Covid-19 infekcije oporavile su se 192 osobe, dok su dvije, nažalost, preminule od posljedica ove bolesti, isto kao i jučer.

“Trenutno je na bolničkom liječenju 210 pacijenata, od kojih je 196 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 12,86 posto. Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su 124 pacijenta, a u Općoj bolnici ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’ 86. Na respiratoru su četiri pacijenta, 14 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 12 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti”, navode iz Zavoda.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.449 aktivnih slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.972 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 59.767 osoba zaraženih koronavirusom i 56.918 izliječenih.

Iz Zavoda navode da je u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih 181, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 301.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 455 pacijenata, od kojih je 14 transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su 1.042 PCR brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 576 poziva, a obavljeno je i 237 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 2.802 doze vakcina, i to: 1.900 na Zetri, 795 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 107 putem mobilnih timova na terenu.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije