Jutarnji bilten / U Kantonu Sarajevo manje testiranih nego prethodnih dana

11. 10. 2021. u 10:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Kantonu Sarajevo potvrđen je 81 novi slučaj zaraze koronavirusom (jučer 108) u prethodna 24 sata, nakon laboratorijskog testiranja 617 uzoraka (jučer 868).

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS saopštavaju da se u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo 177 naših sugrađana (jučer 135).

Nažalost, dvije osobe su preminule (jučer četiri) od posljedica ove bolesti.

„Trenutno je na bolničkom liječenju 195 pacijenata, od kojih je 180 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio potpuno vakcinisanih osoba na hospitalizaciji je 11,79 posto.

Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 121 pacijent, a u Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' 74 pacijenta. Na respiratoru je osam hospitaliziranih osoba, sedam koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 12 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti“, navode iz Zavoda.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.322 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.794 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 60.419 osoba zaraženih koronavirusom, dok su 57.682 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 149, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 248.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 249 pacijenata, od kojih su tri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzet je 501 PCR bris. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 314 poziva, a obavljena su i 202 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 513 doza vakcina, i to: 501 na Zetri i 12 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA