Novi COVID podaci za Kanton Sarajevo: Evo kakvo je stanje u bolnicama

5
Radiosarajevo.ba
Novi COVID podaci za Kanton Sarajevo: Evo kakvo je stanje u bolnicama
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Vrazova

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 155 novih slučajeva zaraze (jučer 160) koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 987 uzoraka.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavilo 149 naših sugrađana. Dvije osobe su preminule od posljedica ove bolesti (jučer četiri).

Trenutno je na bolničkom liječenju 212 pacijenata, od kojih je 191 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.
Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 12,26 posto.

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 130 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 82. Na respiratoru je sedam osoba, dok 19 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti je 11 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.428 aktivnih slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.927 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 60.082 osobe zaražene koronavirusom, dok je 57.248 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 165. Sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 274", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 424 pacijenta, od kojih je 10 transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su 822 PCR brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 508 poziva, a obavljeno je 247 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 1.884 doze vakcina, i to: 949 na Zetri, 776 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 159 doza putem mobilnih timova.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije