U ime mržnje: Episkop SPC veličao izvršitelje genocida nad Bošnjacima!

12
F.V.
U ime mržnje: Episkop SPC veličao izvršitelje genocida nad Bošnjacima!
srpska24.me / Episkop SPC

Episkop budimljansko-nikšićki Crkve Srbije Metodije Ostojić, inače rođeni Sarajlija, veličao je u ponedjeljak u Beranama u Crnoj Gori vođe četnika u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Dražu Mihailovića i Pavla Đurišića, odgovorne za ratne zločine i masovne pokolje civilnog stanovništva.

Episkop Metodije je tokom parastosa u Gornjem Zaostru, koji je prethodio tradicionalnom četničkom skupu, Mihailovića i ostale vođe četnika nazvao „komandantima koji su se borili za ispravnu stvar“, javlja podgorička „Pobjeda“

Četnički dernek

„Oni ljudi kojih se mi danas sjećamo, general Dragoljub Draža Mihailović, vojvoda Pavle Đurišić i ostali komandanti i vojnici ostali su vjerni onome kome su se zakleli. Kad je čak i onaj kome su se zakleli rekao da oni pristupe nekom drugome, da to što su dosad ratovali ide u propast, da život i okolnosti idu nekim drugim putem i pravcem, oni ni tada nijesu pali u očajanje, nego su ostali vjerni“, rekao je Ostojić tokom parastosa.

Ko je iguman Luka koji maše oružjem, slika se uz oklopnjake i okuplja četnike

Ko je iguman Luka koji maše oružjem, slika se uz oklopnjake i okuplja četnike

Prema episkopu SPC, Mihailović i Đurišić su „služili su Bogu, znajući da će dobiti nagradu“.
Najavljeno je, uz ostalo, da će se u selu „obnoviti postament na kojem će biti podignut spomenik Pavlu Đurišiću“. Ostojić se potom, sa stotinak prisutnih, a kako je objavljeno na društvenim mrežama, preselio pod šator. Tu je organizovan četnički dernek.

„Leleču Turci“

„Ispred šatora u Gornjem Zaostru na jarbole su okačili četničke insigije, uključujući i lobanju s ukrštenim kostima, četnički barjak iz Drugog svjetskog rata. Kako je objavljeno na videima, u šatoru su pjevali nacionalističke stihove: „Leleču Turci, kukaju bule; Od topole pa do Ravne Gore…“, tvrdi podgorički list.

Zbog pjevanja nacionalističkih pjesama građanski aktivista Aleksandar Zeković pozvao je Tužilaštvo da procesuira učesnike četničkog derneka u Gornjem Zaostru, navodi isti izvor.

Jezive poruke simpatizera SPC u Crnoj Gori: Leleču Turci, kukaju bule…

Jezive poruke simpatizera SPC u Crnoj Gori: Leleču Turci, kukaju bule…

Izbor Zaostra za održavanje četničkih skupova nije slučajan - to je selo u blizini Berana tokom Drugog svjetskog rata bilo štab kvislinga, ratnog zločinca i vođe četničkog pokreta u Crnoj Gori Pavla Đurišić.

Prema pisanju historičara Mehmedalije Bojića, jednog od biografa Josipa Broza Tita, pokolji pod komandom Đurišića su počeli 6. januara, a završeni su između 5. i 7. februara 1943. godine.

U akcijama „čišćenja“ su učestvovali crnogorski i sandžački četnici. Prema jednoj depeši Đurišića koju je uputio upravo Mihailoviću, u tri sreza je ubijeno 1.200 odraslih muškaraca i do „8.000 žena, staraca dece“.

U depeši piše i ovo: „Akcija u pljevaljskom, čajničkom i fočanskom srezu protiv muslimana izvršena je. Operacije s izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovijesti. Sva muslimanska sela u tri spomenuta sreza su potpuno spaljena tako da nijedan njihov dom nije ostao čitav“.

Popovi, topovi, lopovi

Prema pisanju historičara Radoja Pajovića, prije pohoda na bihorski kraj i Pljevlja boravio u Gornjem Zaostru odakle je pošao na pohod u kojem je ubijeno na hiljade muslimana.

„Prema do sada poznatim i proučenim četničkim dokumentima i poslijeratnim spiskovima, jedinice Pavla Đurišića su na području Crne Gore, Sandžaka i istočne Bosne likvidirale oko 15.000 muslimana. Prema poslijeratnom popisu žrtava četničkog terora u pljevaljskom srezu, ubijeno je 1.534 građanina, od čega 1.501 musliman – navodi historičar Radoje Pajović.

Ko je bio Amfilohije: Volio rat i zločince, prezirao muslimane, Crnogorce i - Stonese

Ko je bio Amfilohije: Volio rat i zločince, prezirao muslimane, Crnogorce i - Stonese

Episkop Metodije Ostojić rođen je od oca Milinka i Dragice Ostojića 1. aprila 1976. godine u Sarajevu. Tu je završio osnovnu i dio srednje škole. Danas je poznat po svojim militarističkim aktivnostima kao što je skakanje padobranom i slikanje u maskirnim vojnim uniformama!

Budući kao visoki velikodostojnik Srpske pravoslavne crkve tvrdi da su zločinci Mihailović i Đurišić učestvujući u genocidu nad balkanskim muslimanima, mahom Bošnjacima, “služili Bogu”, valjalo bi upitati kojem Bogu, eispikope?!

Da, kako je ono pjevao Đole:

I tad su došli popovi, pa topovi, pa lopovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije