U ime mržnje: Episkop SPC veličao izvršitelje genocida nad Bošnjacima!

12
F.V.
U ime mržnje: Episkop SPC veličao izvršitelje genocida nad Bošnjacima!
srpska24.me / Episkop SPC

Episkop budimljansko-nikšićki Crkve Srbije Metodije Ostojić, inače rođeni Sarajlija, veličao je u ponedjeljak u Beranama u Crnoj Gori vođe četnika u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Dražu Mihailovića i Pavla Đurišića, odgovorne za ratne zločine i masovne pokolje civilnog stanovništva.

Episkop Metodije je tokom parastosa u Gornjem Zaostru, koji je prethodio tradicionalnom četničkom skupu, Mihailovića i ostale vođe četnika nazvao „komandantima koji su se borili za ispravnu stvar“, javlja podgorička „Pobjeda“

Četnički dernek

Pojavio se snimak zapaljenog BMW-a influenserice Adne Herić: 'Od njega nije ostalo ništa'

Pojavio se snimak zapaljenog BMW-a influenserice Adne Herić: 'Od njega nije ostalo ništa'

„Oni ljudi kojih se mi danas sjećamo, general Dragoljub Draža Mihailović, vojvoda Pavle Đurišić i ostali komandanti i vojnici ostali su vjerni onome kome su se zakleli. Kad je čak i onaj kome su se zakleli rekao da oni pristupe nekom drugome, da to što su dosad ratovali ide u propast, da život i okolnosti idu nekim drugim putem i pravcem, oni ni tada nijesu pali u očajanje, nego su ostali vjerni“, rekao je Ostojić tokom parastosa.

Ko je iguman Luka koji maše oružjem, slika se uz oklopnjake i okuplja četnike

Ko je iguman Luka koji maše oružjem, slika se uz oklopnjake i okuplja četnike

Prema episkopu SPC, Mihailović i Đurišić su „služili su Bogu, znajući da će dobiti nagradu“.
Najavljeno je, uz ostalo, da će se u selu „obnoviti postament na kojem će biti podignut spomenik Pavlu Đurišiću“. Ostojić se potom, sa stotinak prisutnih, a kako je objavljeno na društvenim mrežama, preselio pod šator. Tu je organizovan četnički dernek.

„Leleču Turci“

„Ispred šatora u Gornjem Zaostru na jarbole su okačili četničke insigije, uključujući i lobanju s ukrštenim kostima, četnički barjak iz Drugog svjetskog rata. Kako je objavljeno na videima, u šatoru su pjevali nacionalističke stihove: „Leleču Turci, kukaju bule; Od topole pa do Ravne Gore…“, tvrdi podgorički list.

Zbog pjevanja nacionalističkih pjesama građanski aktivista Aleksandar Zeković pozvao je Tužilaštvo da procesuira učesnike četničkog derneka u Gornjem Zaostru, navodi isti izvor.

Jezive poruke simpatizera SPC u Crnoj Gori: Leleču Turci, kukaju bule…

Jezive poruke simpatizera SPC u Crnoj Gori: Leleču Turci, kukaju bule…

Izbor Zaostra za održavanje četničkih skupova nije slučajan - to je selo u blizini Berana tokom Drugog svjetskog rata bilo štab kvislinga, ratnog zločinca i vođe četničkog pokreta u Crnoj Gori Pavla Đurišić.

Prema pisanju historičara Mehmedalije Bojića, jednog od biografa Josipa Broza Tita, pokolji pod komandom Đurišića su počeli 6. januara, a završeni su između 5. i 7. februara 1943. godine.

U akcijama „čišćenja“ su učestvovali crnogorski i sandžački četnici. Prema jednoj depeši Đurišića koju je uputio upravo Mihailoviću, u tri sreza je ubijeno 1.200 odraslih muškaraca i do „8.000 žena, staraca dece“.

U depeši piše i ovo: „Akcija u pljevaljskom, čajničkom i fočanskom srezu protiv muslimana izvršena je. Operacije s izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovijesti. Sva muslimanska sela u tri spomenuta sreza su potpuno spaljena tako da nijedan njihov dom nije ostao čitav“.

Popovi, topovi, lopovi

Prema pisanju historičara Radoja Pajovića, prije pohoda na bihorski kraj i Pljevlja boravio u Gornjem Zaostru odakle je pošao na pohod u kojem je ubijeno na hiljade muslimana.

„Prema do sada poznatim i proučenim četničkim dokumentima i poslijeratnim spiskovima, jedinice Pavla Đurišića su na području Crne Gore, Sandžaka i istočne Bosne likvidirale oko 15.000 muslimana. Prema poslijeratnom popisu žrtava četničkog terora u pljevaljskom srezu, ubijeno je 1.534 građanina, od čega 1.501 musliman – navodi historičar Radoje Pajović.

Ko je bio Amfilohije: Volio rat i zločince, prezirao muslimane, Crnogorce i - Stonese

Ko je bio Amfilohije: Volio rat i zločince, prezirao muslimane, Crnogorce i - Stonese

Episkop Metodije Ostojić rođen je od oca Milinka i Dragice Ostojića 1. aprila 1976. godine u Sarajevu. Tu je završio osnovnu i dio srednje škole. Danas je poznat po svojim militarističkim aktivnostima kao što je skakanje padobranom i slikanje u maskirnim vojnim uniformama!

Budući kao visoki velikodostojnik Srpske pravoslavne crkve tvrdi da su zločinci Mihailović i Đurišić učestvujući u genocidu nad balkanskim muslimanima, mahom Bošnjacima, “služili Bogu”, valjalo bi upitati kojem Bogu, eispikope?!

Da, kako je ono pjevao Đole:

I tad su došli popovi, pa topovi, pa lopovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije