Video / Jezive poruke simpatizera SPC u Crnoj Gori: Leleču Turci, kukaju bule…

20. 01. 2020. u 17:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1332

U više crnogorskih gradova Srpska pravoslavna crkva (SPC) je protekle sedmice organizirala molitvene litije u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 Piše: F. V. 

U glavnom gradu, Podgorici, više hiljada građana je učestvovalo u litiji koja se kretala od Hrama Hristovog vaskrsenja do centra.

Guslarski pohodi

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori organizra slične skupove od kraja prošle godine, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer je taj zakon okarakteriziran "pokušajem otimačine crkvene imovine u Crnoj Gori".

Međutim, zabrinjavajući je trend u kojem se na sličnim skupovima ispoljava islamofobija, iako je ljutnja demonstranata usmjerena, prije svega, prema crnogorskim vlastima. Takav trend nastavljen je i u na posljednjem "događanju naroda". Tačnije u mjestu Spuž u općini Danilovgrad.

Video se širi internetom: Igraju kolo i vesele se uz užasne stihove o Srebrenici!

Kako su prenijeli crnogorski mediji učesnici litije u Spužu su nakon šetnje svratili u obližnji ugostiteljski objekt gdje su i zapjevali zloglasnu guslarsku pjesmu "Od glave Zete do grada Spuža", u kojoj se poziva na ubijanje Turaka!

U jednom trenutku neko od učesnika je počeo pjesmu "Od glave Zete...", što su svi prihvatili i uglas zapjevali.

Na snimku se vidi sveštenstvo SPC i vladika Metodije, kao i veliki broj građana, kao se pretpostavlja, učesnika protesta.

Stihovi gnusne guslaske pjesme kazuju:

"Od glave Zete do grada Spuža,
Krvavi lanac vojske se pruža.
Pritisli Srbi turske livade,
Turcima u Spuž zadaju jade.
A serdar Vule s visoke kule,
Džeferdar pali, kukaju bule.
Leleču Turci, kukaju bule,
Oj lele lele, evo ga Vule.
A serdar Janko sa sabljom maše,
Udrite braćo, srpstvo je naše!"

Niko se od predstavnika SPC nije ogradio od navedenog incidenta, a video je vrlo brzo postao viralan u Crnoj Gori.

Početkom godine širio gnusni video snimak na kojem dobro raspoloženi gosti na nekom veselju igraju kolo, uz užasavajuće stihove: "Srebrenice tako si mi mila, dabogda se tri put ponovila....", "Oj Sjenice nova Srebrenice, oj Pazaru novi Vukovaru...",  "Oj Fatima đe su ti dimije, u četnika oko Ledenika"...

Krajnje je alarmantan trend u kojem se slični narativi u kojima se poziva na zločine, ili se oni glorificiraju, upotrebljava i decnijama nakon užasnih sukoba na prostorima Zpadnog Balkana.

Valja podsjetiti da su guslari bili priprema za topove, kao iznad Dubrovnika, tako i Sarajeva. Na Hreši, koti iznad glavnog grada BiH, guslar Kosta Plakalović je krajem aprila 1992. godine pjevao:

"O lijepa turska kćeri,
Krstit će te kaluđeri" 
Ili... 

"Sarajevo u dolini

Srbi su te opkolili"

Navedeni događaj prikazao je Avdo Huseinović u filmu "Bosna ili smrt", što možete pogledati od 29:31 minute ovog filma.

Gusle pa topovi 

Na sličan način, otprlike godinu ranije, guslarski pohodi bili su prethodnica zločina u  Dubrovniku, koje je osudio cijeli demokratski svijet.

Nakon guslarskih pjesama jedan od pripadnika bivše JNA prijeteći najavljuje da "sve razvaljujemo".

Upozoravajući na slične pojave, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je krajem 2019. osudio opasne prijetnje koje je Andrija Mandić, poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, uputio muslimanima. 

"Ovakve prijetnje novim zločinima i genocidom ne smiju proći neprimijećeno niti bez posljedica", navodi se u saopćenju Rijaseta.

Rijaset je upozorio domaću i međunarodnu javnost da su ove poruke i potezi političara i institucija u susjednim državama unijeli nemir među Bošnjake, ali i druge muslimane na ovim prostorima, te da bi ih svi kojima je stalo do mira i budućnosti ovog dijela Evrope trebali shvatiti ozbiljno i o njima se očitovati.

Položaj muslimana u Crnoj Gori se znatno poboljšao u posljednjih deset godina, uglavnom zbog procesa evropskih integracija, koji zahtijevaju reguliranje legalnih okvira kada su manjinske zajednice u pitanju. Sporazum koji je Islamska zajednica potpisala s Vladom Crne Gore 2012. godine jedan je od najznačajnijih faktora, jer je dizajniran da oformi platformu na kojoj će se dalji zakoni razvijati i realizirati te riješiti pitanja kao što su legalni status vjerskih zajednica i zakon o restituciji prava o vlasništvu, piše u Evropskom izvještaju o islamofobiji kojeg publicira Fondacija SETA iz Austrije, objavila je Al Jazeera Balkans.

No, očito je da se trendovi mijenjaju u pojedinim dijelovima Crne Gore, očito pod utjecajima SPC i susjedne Srbije.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA