U Federaciji BiH počinje isplata dječijeg dodatka za juli: Primjena novog zakona od septembra

4
Radiosarajevo.ba
U Federaciji BiH počinje isplata dječijeg dodatka za juli: Primjena novog zakona od septembra
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pustilo je naloge za federalni dječiji dodatak za juli 2024. godine.

Ovaj mjesec pravo na dječji dodatak ostvarilo je ukupno 73.927 djece, za šta je izdvojeno 10.670.171,82 KM.

Početkom septembra 2024. godine počinje primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom.

Beograd: Demonstranti ušli u zgradu Glavne željezničke stanice, blokirali prugu

Beograd: Demonstranti ušli u zgradu Glavne željezničke stanice, blokirali prugu

Tim povodom, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva sve centre za socijalni rad da se pravovremeno informiraju ukoliko im nedostaju bilo kakve informacije u vezi s primjenom novog zakona.

"Poseban naglasak stavljamo na obavezu centara da s početkom septembra započnu s primjenom zakona, prvenstveno, uvođenjem u pravo djece s malignim oboljenjima i djece s invaliditetom prve i druge grupe tuđe njege, bez obzira na ukupni porodični prihod, tzv. cenzus. Također, želimo naglasiti da će svi oni koji ostvaruju pravo na dječiji dodatak od septembra 2024. godine, prema novom zakonu, biti oslobođeni obaveze provođenja godišnjih revizija rješenja. Ova obaveza sada prelazi na centre za socijalni rad, koji će periodične revizije provoditi po službenoj dužnosti", navedeno je u saopćenju resornog ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije