Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvaja finansijsku podršku za sportske saveze

3
Radiosarajevo.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvaja finansijsku podršku za sportske saveze
Foto: Vlada FBiH / Sastanak Vlade FBiH sa sportskim savezima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić saopćio je danas, 7. augusta na sastanku sa predstavnicima sportskih saveza Bosne i Hercegovine da će se Vlada Federacije BiH odreći dijela dobiti od javnih preduzeća u svrhu finansiranja Nogometnog, Košarkaškog, Rukometnog, Odbojkaškog, te Saveza sjedeće odbojke BiH

Sastanku, održanom u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, prisustvovao je i zamjenik premijera i federalni ministar Vojin Mijatović, zatim ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, direktor JP "BH Telecom" Amel Kovačević, te predstavnici sportskih saveza.

"Dogovorili smo već sa Upravom "BH Telecoma" da se Vlada Federacije odrekne dijela dobiti koju
imamo zahvaljujući uspješnom poslovanju našeg javnog preduzeća i tako značajan dio sredstava izdvojimo za sport i kinematografiju. Na taj način sportski savezi imat će veliku finansijsku podršku. To će omogućiti lakše vođenje i rasterećenje saveza od obaveza, a kako bi se mogli posvetiti učešću na velikim takmičenjima i donošenju sportskih rezultata koje svi želimo.

U toku ročište osumnjičenima u akciji "Incitat": Ibro Berilo doveden s KCUS-a

U toku ročište osumnjičenima u akciji "Incitat": Ibro Berilo doveden s KCUS-a

Ovim ćemo primijeniti prvo iskustvo koje smo imali kada sam u prošlom mandatu bio premijer i kada smo planirali da naše javne kompanije, poput "BH Telecoma", "BH Pošte", "Elektroprivrede BiH" i Razvojne banke FBiH, finansiraju sportske saveze. Nećemo se odreći ni pojedinačnih sportova. U ovoj Vladi sportisti i sportski radnici imaju prijatelje koji će i kroz Federalni budžet podržati ulaganja u obnovu dvorana i sportskih terena. Mi ćemo stajati iza naših reprezentacija koliko god možemo, jer svi želimo da dođemo u fazu da osvajamo što više medalja i pobjeda", kazao je premijer Nikšić.

Zamjenik federalnog premijera Mijatović izrazio je zadovoljstvo mogućnošću da se na ovaj način
pomogne sportu u našoj zemlji, te istakao opredjeljenje Vlade FBiH da se dođe do sistemskog rješenja za finansiranje reprezentativnog sporta.

Reditelji BiH pisali Nikšiću: Kinematografija dovedena u najgoru situaciju u zadnjih 20 godina

Reditelji BiH pisali Nikšiću: Kinematografija dovedena u najgoru situaciju u zadnjih 20 godina

Ministar Konaković naglasio je da se radi o značajnim iznosima koji će pomoći bh. sportskim
savezima da rasterećenije rade i lakše obavljaju pripreme za takmičenja. Na sastanku je iskazano i opredjeljenje da se ova podrška nastavi i uveća u narednim godinama.

Direktor „BH Telecoma" istakao je da je Uprava ove kompanije opredijeljena da maksimizira profitne pozicije, te nastavi biti na raspolaganju Vladi Federacije BiH za ulaganja u sportske saveze.

Prisutni predstavnici Košarkaškog, Rukometnog, Odbojkaškog i Saveza sjedeće odbojke zahvalili su se na finansijskoj podršci koja je, kako su istakli, najsnažnija do sada, naglašavajući zadovoljstvo činjenicom da se prvi put počinje na sistemski način podržavati sport u našoj zemlji. Najavljeno je da će uskoro biti organiziran i susret s predstavnicima Nogometnog saveza koji danas nisu bili u mogućnosti prisustvovati sastanku.

Kako je najavljeno, nakon današnjeg sastanka uslijedit će i donošenje neophodnih odluka, a potom i potpisivanje ugovora sa svih pet saveza o dodjeli ove značajne finansijske podrške Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije