U FBiH raste broj oboljelih od gripe: U sedmici više od 2000 slučajeva

Fena
U FBiH raste broj oboljelih od gripe: U sedmici više od 2000 slučajeva
Pixabay / Ilustracija
Prema prispjelim podacima iz nadzora, tokom druge sedmice ove godine, u FBiH u porastu je broj prijavljenih oboljenja sličnih gripi.

Zavod za javno zdravstvo FBiH na navodi da je u tom periodu prijavljeno 2.014 slučajeva sa simptomima sličnim gripi. Od početka oktobra 2016. do 15. januara ove godine je registrirano 13.396 osoba sa simptomima sličnim gripi. Oboljenja slična gripi prijavilo je osam od deset kantona u Federaciji BiH.

Da bi se smanjio rizik od gripe stručnjaci savjetuju izbjegavanje gužve (skupova i zatvorenih prostora), u slučaju kašljanja i kihanja nos i usta brisati maramicom koju nakon korištenja treba baciti u smeće.

Preporučuje se i često pranje ruku sapunom i vodom jer to smanjuje rizik od širenja virusa, a ako sapun i voda nisu dostupni koristiti sredstva na bazi alkohola. U slučaju bolesti savjetuje se ostanak kod kuće, provjetravanje i dezinfekcija površina.

Sezonsku gripu karakterizira spektar simptoma, od blagih do teških s lošim ishodom. Simptomi su visoka temperatura, kašalj (obično suhi), glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, grlobolja i curenje nosa. Većina ljudi se oporavi (simptomi prestaju) u roku od sedam dana i bez liječničke pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije