Timovi iz BiH i SAD na simulacijskoj vježbi "Koordinacija 2021"

1
Radiosarajevo.ba
Timovi iz BiH i SAD na simulacijskoj vježbi "Koordinacija 2021"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Koordinacija 2021. - Vježba OSBiH

U skladu sa Programom bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine  i Sjedinjenih Američkih Država u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu se od 21. do 25. juna izvodi simulacijska vježba za stolom “Koordinacija 2021.”.

Cilj vježbe je testiranje sistema koordinacije, rukovođenja i postojećih planova između i na različitim nivoima vlasti u odgovoru na vanredne situacije.

Vježba uključuje nadležne institucije iz sistema zaštite i spašavanja svih nivoa vlasti u saradnji sa nevladinim organizacijama.

U vježbi učestvuje i ekspertni tim iz SAD-a čiji su članovi iz inženjerijskog korpusa Vojske SAD-a (USACE) i Inicijative CMEP (Civil Military Emergency Program) Tima SAD-a, te iz Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama države Maryland uz posredovanje Kancelarije za odbrambenu saradnju (ODC Bosnia) Ambasade SAD-a u BiH.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje uspješnjom odvijanju simulacijske vježbe "Koordinacija 2021", koja za cilj ima provjeru internih procedura, efikasnost i efektivnost institucija u BiH u smislu odgovora na prirodne, ali i drugih nesreća.

"Znamo da se nalazimo na seizmistički aktivnom području i ova vježba danas dizajnirana je kao provjera sposobnosti države da odgovori na nesreću zemljotresa. Međutim, sličan scenario događa se i u nesrećama izazvanim klimatskim promjenama i mnogim drugim prirodnim nepogodama i nesrećama izazvanim od strane čovjeka. Da bismo odgovorili na izazove nesreća koje se iznenada pojave moramo biti dobro pripremljeni", kazao je Cikotić.

Naglasio je kako su dobra koordinacija, pripremljenost i međusobna saradnja institucija jako važne u funkciji spašavanja ljudskih života, smanjena štete i drugih negativnih posljedica koje nesreće mogu izazvati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije