U dijelu BIH za Novu godinu uvodi se nova naredba

0
Radiosarajevo.ba
U dijelu BIH za Novu godinu uvodi se nova naredba
Foto: AA / Branislav Zeljković (desno)

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske priprema nove mjere koje će predložiti Štabu za vanredne situacije, a odnose se na novogodišnje praznike.

Prema riječima Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo RS, praznici ne smiju biti opravdanje za pogoršanje epidemiološke situacije.

Razmatramo sve mjere i sve mogućnosti postojećih i drugih mjera, počevši od radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih ograničenja kao što su okupljanja“, rekao je Zeljković.

Istakao je da je u vrijeme vjerskih i međunarodnih praznika neophodno pridržavanje svih mjera, pozivajući građane da ne organizuju proslave u privatnim iznajmljenim objektima. Dodao je da će biti pojačane kontrole kako bi se zadržao period stablizacije epidemiološke situacije iako je ona i dalje nepovoljna.

Epidemiolog Instituta Jela Aćimović još jednom je apelovala na građane RS da se uzdrže od velikih okupljanja, jer kako ističe, situacija se može promijeniti za jedan dan, prenosi Mondo.

Podsjetila bih na sezonu skijanja od prošle godine koja je bila izvor širenja koronavirusa kako u Evropi tako i kod nas, konkretno u Banjaluci. Ogroman rizik je kada se više ljudi skupi na jednom mjestu i nakon toga se vrate svojim kućama u lokalne zajednice“, istakla je Aćimović i naglasila da je situacija i dalje krizna iako je svima već dosadilo.

"Pandemija nas je naučila da je zdravlje važnije od svega ostalog i zdravlje moramo staviti na prvo mjesto ispred bilo kakvih drugih situacija. Apelujemo na građane da praznike provedu u krugu najuže porodice i tako sačuvaju svoje i zdravlje svojih najmilijih", rekla je Aćimović.

Komentarišući zahtjeve za uvođenje obaveznog negativnog PCR testa pri ulasku u BiH, Aćimović je navela da smatra da je u pitanju korisna mjera u periodu praznika kada se očekuje više ulazaka i izlazaka iz zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije