U četvrtak ističe mandat EUFOR-a u BiH: Hoće li ruski veto biti presudan?

1
DW
U četvrtak ističe mandat EUFOR-a u BiH: Hoće li ruski veto biti presudan?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / EUFOR baza u Butmiru

Vijeće sigurnosti UN-a glasa o vojnoj misiji EU-a EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini. Ako Rusija uloži veto, dolazi misija NATO-a, piše austrijski Standard.

"Kada je američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith prije nekoliko sedmica posjetila bh. glavni grad Sarajevo, riječ je bila prije svega o tome da se pošalje signal Moskvi: Što god Kremlj odlučio, SAD će i vojno stajati iza Bosne i Hercegovine, glasila je poruka", piše austrijski Standard, a prenosi Deutsche Welle.

List podjseća da 3. novembra ističe mandat vojnoj misiji EU-a EUFOR Althea, koju svake godine mora obnavljati Vijeće sigurnosti UN-a.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

"Rusija je prijetila u prošlosti da neće obnoviti misiju ove godine. Još prošle godine promijenjen je tekst o mandatu i to na poticaj Kremlja i izbrisan je dio koji se odnosi na visokog predstavnika. Iz tog razloga već mjesecima u sjedištu NATO-a u Bruxellesu traju pripreme za stvaranje alternative misiji EUFOR", piše Standard. 

"U glavnom sjedištu NATO-a analize su proveli pravni stručnjaci koji su došli do zaključka da bi eventualna misija NATO-a bila moguća zahvaljujući Aneksu 1 Daytonskog mirovnog sporazuma te da stoga nije potrebno odobrenje u Vijeću sigurnosti UN-a. Austrija, koja trenutačno ima najveći kontingent vojnika u EUFOR-u i dugi niz godina postavlja i komandanta, isprva ne bi sudjelovala u eventualnoj misiji NATO-a, već bi se povukla. Tek nakon toga bi se odvagalo da li ipak treba sudjelovati", piše Standard.

Važna obavijest: EUFOR najavio pojačane vojne aktivnosti u Sarajevu, evo i kada

Važna obavijest: EUFOR najavio pojačane vojne aktivnosti u Sarajevu, evo i kada

"Posljednjih dana signali prije upućuju na to da će Kremlj ove sedmice produžiti misiju EUFOR-a u Vijeću sigurnosti UN-a – tim više što je misija NATO-a u BiH još više u suprotnosti sa ruskim interesima. Ali ništa nije sigurno s obzirom na rat protiv Ukrajine. Posljednjih godina Rusija je prvenstveno pojačala svoj utjecaj u entitetu Republici Srpskoj. Secesionistički nacionalist Milorad Dodik je Putinov najbolji čovjek na Balkanu i njime suupravlja Kremlj", piše Standard. 

"U slučaju veta Rusije, EU razmatra produljenje misije EUFOR-a – bez mandata UN-a – na temelju poziva tročlanog Predsjedništva BiH. Međutim, ovo "rješenje" ima neke zamke. Jer u tročlanom Predsjedništvu BiH je trenutno Milorad Dodik, kojeg će uskoro zamijeniti Željka Cvijanović, koja će nastaviti Dodikovu politiku po želji Kremlja. Stavljanje misije EUFOR-a u političku ovisnost o ovo dvoje prokremaljskih političara bilo bi riskantno. Tim više što vojni stručnjaci pretpostavljaju da bi Dodik – a time i Kremlj – mogao postaviti uvjete", piše list.

Standard piše da bi se tako moglo tražiti da misija EUFOR-a bude produžena bez sporazuma Berlin Plus. „Prema tom sporazumu NATO ima pravo prvenstva. To znači da u hitnim slučajevima NATO može prvi intervenirati, pod uvjetom da je donesena odgovarajuća politička odluka.

Vijeće sigurnosti UN u srijedu odlučuje ostaje li EUFOR u BiH

Vijeće sigurnosti UN u srijedu odlučuje ostaje li EUFOR u BiH

Također bi bilo moguće da Dodik – a samim time i Putin – postave drugačije uvjete, primjerice da EUFOR više ne smije djelovati u Republici Srpskoj, već da samo bude prisutan u Federaciji BiH ili da smije samo surađivati sa bh. Oružanim snagama u svrhu obuke. Sve bi to bilo neprihvatljivo za EU, a još više za NATO", piše Standard.

List piše da u slučaju da ne dođe do produžetka mandata Misije EUFOR-a a posljedično tome i slanja NATO-a, Hrvatska ima interes i „želi utjecati na Ministarstvo odbrane BiH slanjem savjetnika u sjedište NATO-a što druge zemlje EU vide brizantnim.

Jer Hrvatska je bila strana u ratu u BiH i ne smatraju je neutralnim akterom zbog golemog utjecaja koji ima na unutarnja bosanska pitanja. No, nejasno je, da li bi i Hrvatska mogla poslati vojnike u slučaju misije NATO-a", piše Standard.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije