Vijeće sigurnosti UN u srijedu odlučuje ostaje li EUFOR u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Vijeće sigurnosti UN u srijedu odlučuje ostaje li EUFOR u BiH
FOTO: Fena / Vijeće sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN održat će u srijedu, 2. novembra polugodišnju debatu o Bosni i Hercegovini, objavljeno je na web stranici UN-a.

Očekuje se da će Vijeće glasati o produženju misije EUFOR ALTHEA (multinacionalnih stabilizacijskih snaga predvođenih EU) za još godinu dana.

Aktuelni mandat misije ističe 3. novembra.

Još jedna velika policijska akcija u BiH: Pretresi na više lokacija, uhapšeno nekoliko osoba

Još jedna velika policijska akcija u BiH: Pretresi na više lokacija, uhapšeno nekoliko osoba

Vijeće sigurnosti UN-a o trenutnoj političkoj situaciji u BiH

Vijeće sigurnosti UN-a o trenutnoj političkoj situaciji u BiH

Gana koja predsjedava Vijećem sigurnosti u novembru zakazala je ovu sjednicu drugog dana svog predsjedavanja.

Prema planu zasjedanja, Bosna i Hercegovina će biti jedina tema na sjednici i očekuje se da će biti donesena odluka o statusu misije ALTHEA.

Kako, između ostalog, navodi Security Council Report, uloga Ureda visokog predstavnika (OHR) ostaje ključno pitanje za Vijeće sigurnosti.

"Ni Kina ni Rusija ne priznaju Schmidtov autoritet kao visokog predstavnika i mogu još jednom pozvati na prijevremeno zatvaranje OHR-a u debati ovog mjeseca. Tokom debate o BiH 3. novembra 2021., Rusija je blokirala Šmitov govor prijeteći da će staviti veto na obnovu mandata misije EUFOR-a ALTHEA od strane Vijeća. Na sjednici nije održan govor jer neki članovi Vijeća nisu željeli riskirati stvaranje presedana pozivajući nekoga osim visokog predstavnika da izvijesti Vijeće.

Rusija nije bila u mogućnosti da blokira Schmidtovo učešće na posljednjoj debati u BiH 11. maja, koja je održana za vrijeme predsjedavanja Vijeća SAD-a. Kako Rusija još jednom ima utjecaj na obnavljanje mandata EUFOR-a ALTHEA, Gana bi, kao predsjednica Vijeća u novembru, mogla odlučiti da izbjegne komplikacije tako što će se još jednom suzdržati od izlaganja o situaciji u BiH", navodi se.

Dalje se dodaje kako podjele oko Schmidtovog legitimiteta kao visokog predstavnika također su očigledno negativno utjecale na pregovore o značajnoj rezoluciji kojom se obnavlja mandat EUFOR ALTHEA.

Podsjećaju da je tokom debate u novembru 2021., nekoliko članova Vijeća, uključujući Norvešku, izrazilo žaljenje što Vijeće nije bilo u mogućnosti da se dogovori o sadržajnijem tekstu. Rusija je podršku obnovi mandata EUFOR-a ALTHEA opisala kao jedini "zajednički imenitelj" među članovima Vijeća po pitanju BiH.

"Vijeće bi moglo razmotriti izjavu u kojoj se predlaže revizija buduće uloge OHR-a u zamjenu za priznavanje od strane Kine i Rusije Schmidtovog legitimiteta kao visokog predstavnika", navodi Security Council Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije