U Bostonu svečano obilježen Dan Armije RBiH

1
Radiosarajevo.ba
U Bostonu svečano obilježen Dan Armije RBiH
Foto: Kongres Bošnjaka svijeta / Održana javna tribina povodom 30 godina od osnivanja Armije RBiH

U organizaciji Kongresa Bošnjaka svijeta, u Bostonu-SAD je održana javna tribina povodom 30 godina od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta Azem Dervišević, govorio je o organizovanju otpora i formiranja Armije Republike BiH.

Specijalni gost tribine bio je profesor doktor Alija Kožljak, šef odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta iz Sarajeva, koji se prisutnima obratio na temu trenutne geopolitičke situacije u Evropi, te pristupanja Bosne i Hercegovine u NATO i EU.

Preminuo novinar Bojan Tončić

Preminuo novinar Bojan Tončić

Sa ovog eminentnog skupa upućene su jasne poruke, koje odražavaju interes i odlučnost građana, koji trenutno žive u SAD, da budu aktivni učesnici dešavanja i progresa u svojoj domovini BiH.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu nam služi kao vječna opomena da budemo oprezni i spremni da branimo svoju domovinu i njene interese. Spoznali smo da nema pravde u međunarodnim odnosima, poručuju sa javne tribine, što je potvrdio i nepravedno uvedeni embargo na naoružanje, koji je nametnut međunarodno priznatoj državi, uskrativši joj mogućnost da se adekvatno suprotstavi vojno nadmoćnijem agresoru.

"Ne smijemo zaboraviti da, uprkos svim pomenutim nedaćama, BiH je opstala prvenstveno zahvaljujući odlučnosti njenih građana, koji su hrabro stali u odbranu svoje domovine, te se brzo organizovali u efikasnu i čvrstu Armiju Republike BiH.

Naučena lekcija je da država bez svoje armije nikada ne može biti sigurna, jer niko neće braniti domovinu kao njene patriote.

Zato mi, koji smo učestvovali i tako svjedočimo iznimnoj hrabrosti boraca ARBiH, imamo dužnost i obavezu da stalno podsjećamo na taj sudbonosni period, ne samo zbog neizmjerne zahvalnosti Armiji RBiH, nego i potrebe da se gradi svijest kod budućih generacija da ključni faktor u odbrani države nisu samo savremena oružja, nego je to volja i spremnost njenih građana da se bore za svoju državu.

Današnji događaj, obilježavanje godišnjice formiranja ARBiH na najbolji način potvrđuje da BiH neće nikada biti ostavljena na cjedilu, te da bosanski patrioti, gdje god oni boravili, čvrsto i odlučno stoje uz svoju domovinu", navodi se u saopćenju Kongresa Bošnjaka svijeta.

I trideset godina nakon rata, Evropa se suočava sa veoma ozbiljnim sigurnosnim i drugim izazovima. Savremene kompleksne prijetnje, koje su naglašavale potrebu kolektivnog djelovanja danas su posebno usložnjene ruskom agresijom na Ukrajinu.

"Mi u BiH smo iskusili sličan scenarij, te zato glasno upozoravamo da su prijetnje svjetskom miru ponovo prisutne u vidu najokrutnijih agresija.
Smatramo, Evropa nikada više neće biti kao što je bila. Definitivno se stvara novi svjetski poredak. Stvaraju se nove globalne podjele. BiH mora jasno artikulirati svoj nacionalni interes i raditi na njegovom ostvarenju. Moramo imate lidere, koji su dovoljno mudri i sposobni da uspješno vode državu.
BiH je ponovo na prekretnici. Veoma bitan i težak period za državu, ali ovu kriznu situaciju treba pretvoriti u našu šansu, a naša šansa jesu savezništva i integracije, te se ovo mora iskoristiti kao dobra prilika da ubrzamo euro-atlantski put BiH", navodi se između, ostalog u saopćenju. 

U tim okolnostima, pristupanje BiH NATO-u je od ključne važnosti, kako za državu, tako i za region. To je imperativ, prvo, jer tako nalaže Zakon, ističu iz Kongresa, a drugo, jer smatraju da nemamo bolju alternativu, poručili su iz Kongresa Bošnjaka svijeta. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije