KO SDA: Zločin na Kazanima nije počinila Armija RBiH - već odmetnuti pojedinci

9
Radiosarajevo.ba
KO SDA: Zločin na Kazanima nije počinila Armija RBiH - već odmetnuti pojedinci
Foto: Arhiv / Kazani

Kantonalna organizacija SDA Sarajevo osuđuje pokušaj Naše stranke da izjednači sve strane tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, optužujući Armiju Republike Bosne i Hercegovine za zločine na Kazanima.

"Zločini nad građanima srpske nacionalnosti, ali ne samo nad njima, nesporno su počinjeni u opkoljenom Sarajevu. Te zločine nije počinila Armija RBiH, kako bi to iz Naše stranke željeli da napišu na spomen-ploči, već pobunjeni i odmetnuti pojedinci.

Ti pojedinci su po odluci Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine prvo zaustavljeni i razoružani, a zatim im je za počinjene zločine suđeno.

Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

Upravo je ta akcija legalnih organa vlasti Bosne i Hercegovine protiv počinilaca zločina jedinstven primjer tokom agresije na našu zemlju, i jasno pokazuje da se cijela Armija RBiH ne može niti smije optuživati za ratne zločine.

Podsjećamo da je sve to urađeno u gradu koji je bio pod dugom opsadom agresora, izložen svakodnevnom brutalnom granatiranju, u gradu u kojem je Vojska RS ubila više od 11.000 građana Sarajeva.

KO SDA podržava inicijativu da se na Kazanima postavi spomen-ploča, ali u tekstu koji će biti ispisan na njoj moraju se uzeti u obzir pobrojane činjenice, kao i činjenica da žrtve odmetnutih pojedinaca nisu bili samo Srbi, već pripadnici svih etničkih grupa, ali prije svega građani Sarajeva", navodi se u saopćenju KO SDA.

Podsjetimo, u prijedlogu Naše stranke, koji je u samo nekoliko dana izazvao burne reakcije, između ostalog, navodi se:

"Nacrtom predloženi tekst na spomen-obilježju smatramo nepotpunim. Isti ne govori dovoljno o tome šta su žrtve prošle u posljednjim trenucima svojih života, uzročnicima njihove tragične sudbine te ne identificira osuđene počinioce ovih stravičnih ubistava. Vrijeme je da priznamo odgovornost pojedinaca koji su počinili ove zločine te da se i kao grad i društvo jasno i trajno distanciramo od njih", naveli su.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade ARBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije