Pogledajte video povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva

3
Radiosarajevo.ba
Pogledajte video povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva
Foto: Vlada KS / Sjećanje na 1425 dana pod opsadom

Povodom 5. aprila i 30 godina od početka opsade Sarajeva Fond Memorijala producirao je video kojim čuva sjećanje i uspomenu na najteža dešavanja u historiji grada.

Umjesto da slavi svoj rođendan i oslobođenje od fašizma, Sarajevo 5. aprila 1992. godine doživljava napad novih fašista, čime započinje najduža opsada jednog grada zabilježena u historiji modernog ratovanja.

Epilog 1.425 dana opsade je 11.541 ubijena osoba, od čega 1.601 dijete što je ekvivalent brojnosti 3 prosječne škole. U prosjeku je na grad dnevno ispaljivano 329 projektila, a 22. juli 1993. godine ostaće upamćen kao dan kada je na Sarajevo palo 3.777 granata.

Detalji policijske akcije "Meta II": Pretresi na 17 lokacija, učestvuju pripadnici tri MUP-a

Detalji policijske akcije "Meta II": Pretresi na 17 lokacija, učestvuju pripadnici tri MUP-a

Video je dio projekta ekranizacije 111 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, simboličnog naziva „Dokumentarna memorija“ čiji je osnovni cilj da mlađim generacijama, ali i svima ostalima, putem kratkih, informativnih video sadržaja približi i pojasni ključne događaje i ličnosti iz naše nedavne povijesti.

Realizovanjem brojnih aktivnosti Fond Memorijala aktivno učestvuje u obilježavanju 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva. Tako su na prijedlog Fonda, koji je usvojen i podržan od strane Vlade Kantona Sarajevo, a realiziran posredstvom Ministarstva saobraćaja KS, na svim magistralnim prilazima u grad postavljene saobraćajne table sa dvojezičnim natpisom “1.425 dana pod opsadom” s ciljem da projekt, kao trajna markacija, ostane podsjetnik na najdužu opsadu u modernoj historiji ratovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije