Sjećanje na opsadu Sarajeva: Cvijeće i počast za nevino stradale građane

0
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na opsadu Sarajeva: Cvijeće i počast za nevino stradale građane
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / S polaganja cvijeća i obilježavanja 30 godišnjice

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-ploču na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, predstavnici Grada Sarajeva prisjetili su se danas prvih žrtava opkoljenog Sarajeva.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi način građani i predstavnici institucija obilježili su 30. godišnjicu od pogibije Dubrovčanke Suade Dilberović i Sarajke Olge Sučić, hrabrih učesnica demonstracija za mir 1992. godine.

Nekadašnji Most Vrbanja danas je poznat kao Most Suade i Olge. Hrabrim djevojkama na most je postavljena spomen-ploča, koja je otkrivena 6. aprila 2001. godine. Imena Suade i Olge upisana su zlatnim slovima, kao i stih "Kap moje krvi poteče, i Bosna ne presuši."

Bećirović se sastao sa Guliyevim: Razgovarali o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Bećirović se sastao sa Guliyevim: Razgovarali o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Most je prvobitno preimenovan u Most Suade Dilberović (6. april 1996. godine) da bi poslije ponovo bio preimenovan u Most Suade i Olge (3. decembar 1999. godine).

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge, 5. aprila 1992. godine, počela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijeno je 11.541 građanin Sarajeva,od čega 1.601 dijete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije