U Bosni i Hercegovini otkriven gama soj koronavirusa

10
A. S.
U Bosni i Hercegovini otkriven gama soj koronavirusa
Arhiv / ilustracija

Na uzorku koji je uzet od jednog stranog državljanina koji boravi u Bosni i Hercegovini, otkriven je gama soj koronavirusa, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Informaciju za naš portal je potvrdio prof. Teufik Goletić, šef Laboratorija za monekularno-genetična i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta UNSA.

Riječ je o tzv. brazilskom soju, a prema riječima prof. Goletića, uzorak je uzet 5. jula u saradnji sa Zavodom za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Prof. Goletić kaže da je gama soj prvi put otkriven u Japanu kod državljanina Brazila.

Gama soj spada u varijantne sojeve koji izaziva zabrinutostOn pokazuje manju osjetljivost na terapiju kombinacijom nekih monoklonalnih antitijela, ali sposobnost uzrokovanja reinfekcija... Svakako sve ovo dodatno usložnjava situaciju u BiH, ali i u svijetu. Kombinacija delte i game mora skrenuti pažnju nadležnima da se se trebamo ozbiljnije pozabaviti ovim problemima“, podvukao je prof. Teufik Goletić za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, od pojave novog koronavirusa u decembru 2019. sam virus se dosta izmijenio pa smo svjedoci pojave različitih sojeva (varijanti) istog virusa koji imaju donekle različite karakteristike.

Teufik Gobeljić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Teufik Goletić

Da se ne bi pominjale zemlje porijekla varijanti virusa, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je izmijenila način imenovanja sojeva, pa je tako:

Alfa – britanski soj
Beta – južno-afrički soj
Gama – brazilski soj
Delta i delta plus – indijski sojevi

Ove varijante spadaju u „zabrinjavajuće sojeve“ (VOC, Variants of Concern, op. a.).

Dokazano je da su zaraznije pa se teže suzbijaju i dovode do potiskivanja ostalih varijanti u populaciji.

Postoji još sedam sojeva obilježenih slovima grčkog alfabeta, koji se prate kao potencijalno opasni: Ipsilon, Zeta, Eta, Teta, Jota, Kapa i Lambda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije