U Bosni i Hercegovini osnovana nova politička stranka

6
Radiosarajevo.ba
U Bosni i Hercegovini osnovana nova politička stranka
Foto: Ramski Vjesnik / Ramska narodna stranka

Nova politička stranka u Bosni i Hercegovini osnovana je u subotu u Prozor-Rami.

Njen utemeljitelj je dugogodišnji načelnik te općine Jozo Ivančević, koji je odmah najavio jačanje alternative politici HDZ-a BiH.

Ramska narodna stranka (RNS), kako je na utemeljiteljskoj skupštini kazao Ivančević, nastala je zbog nezadovoljstva djelovanjem drugih političkih stranaka s hrvatskim predznakom, prije svega onih okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) kojeg predvodi HDZ BiH.

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Ivančević i njegovi saradnici i politički istomišljenici prošle godine su istupili iz HDZ-a 1990 optužujući čelnike te stranke da se su se “utopili” u HNS i dopustili potpunu dominaciju HDZ BiH.

"Njihova politika je ona kojoj je cilj osobni interes umjesto interesa cijelog naroda koji navodno predstavljaju", kazao je u subotu Jozo Ivančević, ustvrdivši kako se eksploatiranjem teza poput one o ugroženosti hrvatskog naroda BiH i potrebi za uspostavom trećeg entiteta samo mobiliziraju glasači uoči izbora a nakon njih ne radi se ništa kako bi se problemi riješili nego samo dijele pozicije u vlasti, prenosi Hina.

Kazao je i kako su Hrvati u Rami nezadovoljni odnosom kakav prema toj općini imaju stranke okupljene u HNS-u, od nepravične raspodjele sredstava s viših razina vlasti do potpunog zanemarivanja te općine kroz strateške infrastrukturne, prostorne, zdravstvene i obrazovne planove.

"Svi drugi narodi imaju oporbu, ona radi na tome da vladajući dio mora biti što odgovorniji i što učinkovitiji", kazao je Ivančević neizravno optužujući HDZ BiH da je manipulacijama ugasio svaki opozicioni glas među Hrvatima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije