U BiH postoje institucije koje nikada nisu bile predmetom revizije

Radiosarajevo.ba
U BiH postoje institucije koje nikada nisu bile predmetom revizije
Foto: CCI / Detalj sa današnjeg sastanka

“U Bosni i Hercegovini postoje institucije koje nikada nisu bile predmet revizije, a i u onim institucijama koje su to bile, naredna revizija se neće desiti još mnogo godina”, rečeno je na današnjem prvom konsultativnom sastanku u okviru projekta “Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u BiH” održanom u Sarajevu.

Projekat provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske, a cilj je doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH, saopćio je CCI.

Švedska je posvećena davanju doprinosa povećanju transparentnosti i smanjenju korupcije u BiH. Ova saradnja sa Centrima civilnih Inicijativa (CCI) jedan je od najboljih načina rada da se poveća transparenost. Nadamo se da će u naredne četiri godine CCI promijeniti stvari i pomoći institucijama u BiH da postanu transparentnije”, izjavila je direktorica odjela za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergström.

Konsultativni sastanak okupio je predstavnike vrhovnih revizorskih institucija u BiH, predstavnike parlamentarnih/skupštinskih komisija za finansije, budžet i reviziju, predstavnike nadležnih tužilaštava za postupanje po nalazima iz revizorskih izvještaja, kako bi se sa ključnim akterima analizirali planirani pristupi na projektu i identifikovale potencijalne tačke za poboljšanje planirane metodologije.

Ovim i sličnim sastancima dodatno se osigurava zajednička svrha i partnerski rad na projektu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije