U BiH otvorena javna kuhinja za bebe: "Osjetim da djeci treba što imaju i drugi"

1
Radiosarajevo.ba
U BiH otvorena javna kuhinja za bebe: "Osjetim da djeci treba što imaju i drugi"
FOTO: Screenshot / Javna kuhinja za bebe u Bratuncu

U Bratuncu je otvorena javna kuhinja za bebe. To je mjesto gdje će roditelji ili staratelji moći doći po obroke za mališane, ali i dobiti dječju odjeću te higijenske potrepštine za bebe.

Projekt je pokrenulo nevladino Udruženje 'Obraduj nekog' iz Sarajeva. Već godinama u okviru projekta 'Idemo na babine' obilaze roditelje u Bosni i Hercegovini kojima je potrebna pomoć.

Koliko je teško živjeti od jedne plaće, zna četveročlana porodica Ahmetović iz Srebrenice. Dočekati prvi idućeg mjeseca i pokriti sve troškove nije jednostavno.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

"Imam dvije djevojčice od četiri i tri godine. Nezaposlena sam, muž radi, ali to nam nije dovoljno za normalan život. Mnogo će mi značiti što je u Bratuncu otvorena baby kuhinja, što će djeci omogućiti normalan razvoj", priča Merisa Ahmetović, piše Federalna.ba.

Porodica Ahmetović nije jedina kojoj je dobrodošla pomoć.

“Imam troje male djece do pet godina. Ono što bih željela da im obezbijedim je zdrav obrok i ova kuhinja će nam mnogo značiti. Kao majka, na svojoj djeci osjetim da im treba nešto što druga djeca imaju a oni nemaju”, kaže Mirnesa Alić.

Potrebe su velike. Prvog dana rada šest obitelji preuzelo je kašice za bebe. Na spisku su roditelji 30 mališana.

"Obroci će se sastojati za bebe iznad godinu dana od mlijeka, kašice i imaćemo svaki dan različito. Ono što je bitno da bebe raznolik obrok imaju. Ujedno je to korisnicima i najbitnije zato što je jako puno bolesnih bebe kojima roditelj ne mogu da daju pravilnu ishranu za bebe, pa zbog toga one obolijevaju. Pokušavamo da ovo dignemo više na zdravstveni nivo nego na humanitarni, jer je najbitnije da bebe zdravo rastu", ističe Aida Sadiković-Mehotić, predsjednica Udruženja “Obraduj nekoga”, Sarajevo.

Jednomjesečno bit će donirane pelene i higijenski set za bebe.

"Ovo će im biti velika olakšica za dalje. Danas kad je sve skupo, vjerujte da ovo dođe kao velika pomoć. Željela bih da stavim akcenat da ovo nije javna kuhinja samo za ugrožene i da nije samo za jedne pripadnike. Ova vrata su otvorena za sve roditelje sa opština Bratunac i Srebrenica čija su djeca u potrebi za kvalitetnim obrokom", poručila je uposlenica javne kuhinje Nihada Ramić.

Finansiranje projekta osigurano je za iduća četiri mjeseca. Iz Udruženja 'Obraduj nekoga' nadaju se da će do tada uspjeti pronaći nove donatore i nastaviti projekt na području opština Bratunac i Srebrenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije