U BiH danas snijeg ili susnježica

Radiosarajevo.ba
U BiH danas snijeg ili susnježica
Danas prije podne snijeg ili susnježica se očekuje u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne.

U ostatku zemlje kiša. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana, padom temperature zraka, kiša će u centralnim i sjeveroistočnim područjim prelazit u susnježicu ili snijeg. Prognozirana količina padavina se većinom kreće između 20 i 40 litara po metru kvadratnom. U Krajini, centralnim, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne lokalno može pasti i do 60 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini se većinom prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, s tim što lokalno može pasti i do 120 litara kiše. U subotu u Hercegovini, centralnim, jugozapadnim i istočnim područjima Bosne su izgledni i olujni udari juga brzine 70 do 90 km/h. U poslijepodnevnim satima jugo će oslabiti. Temperatura zraka u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima zemlje između 0 i 4, a u ostatku zemlje temperatura zraka između 6 i 12, na jugu i do 14 stepeni. 


U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Krajem dana i tokom noći, padom temperature zraka, kiša može prelazit u susnježicu i snijeg. Temperatura zraka između 8 i 11 stepeni.

Biometereološka prognoza: Padavine i niske temperature, uz pojačan osjet hladnoće, kod većine meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba. Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze, malaksalosti. Hronični bolesnici trebali bi reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima.

U nedjelju u Bosni slab snijeg ili susnježica. Od sredine dana prema večernjim satima u nizinama će padati i slaba kiša. U Hercegovini pretežno oblačno sa slabim lokalnim pljuskovima. Prestanak padavina do kraja dana. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini slabo jugo koje će krajem dana promijenuti smjer na sjever. Temperatura zraka u Bosni između -1 i 4, a u Hercegovini temperatura zraka između 4 i 9 stupnjeva.

U ponedjeljak u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčanije prije podne, zatim se očekuje naoblačenje od sredine dana. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0, na jugu do 2, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu zemlje do 8 stupnjeva.

U utorak nove padavine se prognoziraju od poslijepodnevnih sati. Ispočetka kiša, koja će do kraja dana u Krajini i zapadnim područjima preći u snijeg. Na planinama će padati snijeg. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0, na jugu do 3, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6, na jugu zemlje od 8 do 11 stupnjeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije