U bh. gradu od karcinoma pluća preminulo čak 11 osoba

0
Radiosarajevo.ba
U bh. gradu od karcinoma pluća preminulo čak 11 osoba
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine pogodovale su širenju respiratornih infekcija.

Oboljelih od viroza i gripe svakim danom je sve više, a ni korona nije nestala, piše Večernji list.

Sve to prouzročilo je povećan priljev pacijenata u domove zdravlja širom Hercegbosanskog kantona, a vrhunac gripe očekuje se koncem mjeseca.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Karcinom štitnjače u velikom porastu u Bosni i Hercegovini

Karcinom štitnjače u velikom porastu u Bosni i Hercegovini

Unatoč nekim procjenama da bi ovogodišnja gripa moga biti najgora u proteklih desetak godina, broj onih koji se žele cijepiti u stalnome je padu. Potvrdu za to dobili su i u Domu zdravlja Livno i u Zavodu za javno zdravstvo HBK.

"Ranijih godina u Domu zdravlja Livno cijepili bismo stotinjak korisnika naših usluga, ove godine to je znatno manje", kazala je za voditeljica Službe za plućne bolesti dr. Marijana Petro, a direktorica Zavoda za javno zdravstvo HBK dr. Diana Mamić dodala:

"Sredstvima Vlade HBK kupili smo 870 doza cjepiva, dosad smo ih potrošili oko 830, imamo ih na raspolaganju još 50-tak te smo putem lokalnih medija uputili poziv građanima da se cijepe jer još uvijek nije kasno."

"Prije korone za besplatno cijepljenje građana HBK počeli su se prijavljivati već od juna, a cjepiva je uvijek bilo malo. Situacija je sada drukčija", govori dr. Mamić te ističe i slab odziv medicinskog osoblja za cijepljenje.

Od Federalnog zavoda za javno zdravstvo dobili su cjepivo za zdravstvene djelatnike, a iskoristili tek 30 posto.

Sagovornice ističu kako još uvijek prevladavaju opće, znači, klasične respiratorne infekcije gornjih dišnih puteva, pridružuje im se i gripa, a prisutna je i COVID infekcija.

"U ovom trenutku imamo 10-tak aktivnih slučajeva COVID-a, što je registrirano u ZJZ-u. Vjerujem kako ih imamo i više jer ljudi koriste i kućne testove, liječe se sami i ne prijavljuju se Zavodu, ali, u principu, smatramo da je situacija dobra s obzirom na to da nemamo hospitaliziranih", naglašava dr. Mamić.

No, zato je situacija daleko od dobre kada je u pitanju karcinom pluća.

"U 2022. je godini na području Grada Livna od raka pluća umrlo 11 osoba, što je veliki broj. Trenutno ih je na liječenju 10-tak, a što će godina pokazati, to ćemo vidjeti. Nažalost, svakodnevno se otkrivaju novi slučajevi", govori dr. Petro i još jednom naglašava kako je za Livno 11 umrlih od karcinoma pluća u jednoj godini ogroman broj.

Što se tiče njezine službe, dodaje i kako su upale pluća prisutne cijele godine, istina, u ovom razdoblju u povećanom opsegu, a tu je i tuberkuloza s prosječnom konstantom od 6 do 8 slučajeva godišnje na području cijeloga HBK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije