Karcinom štitnjače u velikom porastu u Bosni i Hercegovini

3
Anadolija
Karcinom štitnjače u velikom porastu u Bosni i Hercegovini
Foto: Pixabay / Kako znati imate li poremećaj štitnjače?

Karcinom štitnjače je u velikom porastu i u Bosni i Hercegovini kao i u cijelom svijetu, jer je to bolest koja je povezana sa stresom, kazao je otorinolaringolog doc. dr. Rusmir Arslanagić.

Ugledni otorinolaringolog iz BiH učestvovao je nedavno na 43. naučnom kongresu otorinolaringologa Turske u turskom Kemeru kao gost predavač.

Dr. Arslanagić je u svome izlaganju na Kongresu, na kojem je učestvovalo oko 500 učesnika iz cijelog svijeta, upravo govorio o faktorima koji mogu da utiču na projekciju ishoda karcinoma štitnjače u dugoročnom periodu.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Hormoni štitne žlijezde direktno utiču na rad skoro svake ćelije u organizmu

Hormoni štitne žlijezde direktno utiču na rad skoro svake ćelije u organizmu

Dr. Arslanagić je tokom razgovora istakao da i zagađenje zraka hronično utiče na aerodigestivni sistem i ugrožava ljude.

"Karcinom štitnjače je u velikom porastu i kod nas i u svijetu, jer je to bolest koja je povezana sa stresom", kazao je dr. Arslanagić te dodao: "Stres je jedan od faktora koji utiče na vertikalu nadbubrežna žlijezda i zbog toga je veoma učestao u našoj populaciji i u velikom je porastu."

Ovaj bh. stručnjak je tokom naučnog skupa uspostavio i kontakte sa Društvom otorinolaringologa Turkiye, pri čemu su dogovorili daljnju saradnju: "Postigli smo dogovor o budućoj saradnji gdje će biti razmjena specijalizanata. Naši specijalizanti odlazit će tamo na edukaciju, a isto tako i mi ćemo primati njihove specijalizante. To je veoma važno zato što Turska ima visoki nivo zdravstvene zaštite i nudi veoma napredne module za učenje za naše specijalizante", kazao je dr. Arslanagić u razgovoru za Anadolu Agency, napominjući da je Turska mnogo napredovala u oblasti zdravstva.

Dotakao se i problema zagađenja zraka i u kojoj mjeri aerozagađenje utiče na zdravlje ljudi.

"Aerozagađenje je veoma prisutno u Sarajevu. Dakle, aerozagađenje doprinosi cijelom nizu otorinolaringoloških komplikacija, uključujući laringitise, bronhitise i samim tim učestvuje u patologiji cijelog niza oboljenja. Mi to ne možemo spriječiti, to je potpuno nemoguće. Međutim, možemo prevenirati. Preporuka je tokom cijele zime, odnosno cijelog perioda u kojem je aerozagađenje na višem nivou, da se nose zaštitne maske, te je potrebno izbjegavati boravak na otvorenom prostoru i potražiti pomoć ljekara ukoliko dođe do komplikacija", kazao je dr. Arslanagić.

Dr. Rusmir Arslanagić
Foto: AA: Dr. Rusmir Arslanagić

Naglasio je da je posljednjih godina u BiH došlo do porasta oboljenja povezanih sa zagađenjem zraka.

Na kraju je istakao da Bosna i Hercegovina treba pratiti i primijeniti napredne zdravstvene sisteme kako bi se dodatno poboljšao sektor zdravstva, dodajući da je otvaranje novih bolnica u zemlji svakako dobar signal.

"Mislim da je konkurencija svakako pozitivna i da ljudi trebaju ići tamo gdje im se pruža bolja zdravstvena usluga. Trenutno je zdravstveni sistem u BiH u jednoj tranziciji i to će sigurno dovesti do poboljšanja zdravstvene usluge, jer konkurencija je u svakom slučaju nešto pozitivno", rekao je dr. Arslanagić.

Prvi simptomi karcinoma štitnjače

U ranim fazama nastanka, karcinom štitnjače ne pokazuje osobite simptome, no njegovim se razvojem i širenjem počinju javljati znakovi upozorenja koji uključuju:

1. kvržice na vratu – mogu biti vidljive golim okom ili se samo osjetiti na dodir dok ih neke osobe mogu primijetiti pri gutanju kad će stvarati nelagodu (obično na prednjoj strani vrata),

2. povećani limfni čvorovi na vratu – obično na području ispod čeljusti,

3. bol u vratu koja se ponekad proteže do ušiju –ako traje dulje od nekoliko sedmica, osobito u kombinaciji s nekim od ostalih simptoma,

4. promuklost ili druge glasovne promjene – manje uobičajeni simptom kojeg uzrokuje nodus štitne žlijezde,

5. poteškoće pri disanju i/ili gutanju – jedan od manje uobičajenih znakova otkrivanja karcinoma štitnjače kojeg uzrokuje povećanje štitne žlijezde,

6. neprestani kašalj – onaj koji nije uzrokovan prehladom ili drugom bolešću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije