Kako znati imate li poremećaj štitnjače?

0
Radiosarajevo.ba
Kako znati imate li poremećaj štitnjače?
Foto: Pixabay / Kako znati imate li poremećaj štitnjače?

Bolesti štitnjače mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, pa je vrlo važno otići na liječnički pregled ako sumnjate na probleme sa štitnjačom.

Najčešće bolesti štitnjače podrazumijevaju premalo ili previše lučenja određenog hormona.

Nepravilno funkcioniranje štitnjače može utjecati na mozak, kvalitetu sna, disanje i rad svih ostalih žlijezdi u tijelu.

Shrvani William posjetio školu i progovorio o Kate: "Žao mi je, ona bi voljela biti ovdje"

Shrvani William posjetio školu i progovorio o Kate: "Žao mi je, ona bi voljela biti ovdje"

Štitnjača je jedan od najbolje prokrvljenih organa koji u krv izlučuje hormone trijodtironin i tetrajodtironin, a nalazi se na prednjem dijelu vrata.

Povećana štitnjača je najlakše uočljiv simptom da sa štitnjačom nešto nije u redu.

Hipotireoza

Pojačan umor, dobivanje na kilaži, tegobe s probavom, oticanje tijela ili problemi s ciklusom kod žena najčešći su simptomi hipotireoze, tj. oslabljenog rada štitnjače kod kojeg dolazi do smanjenog lučenja T3 i T4 hormona pa su TSH vrijednosti u organizmu povećane.

Hipertireoza

Ako osjećate pojačano lupanje srca, znojenje, nervozu, opadanje kose, moguće je da se radi o hipertireozi, tj. pojačanom radu štitnjače gdje dolazi do povećanog lučenja T3 i T4 hormona pa su vrijednosti TSH u organizmu niže od preporučenih.

Hashimoto

Ako se hormoni T3 i T4 stvaraju u štitnjači, onda je riječ o autoimunoj bolesti štitnjače koja se još naziva i Hashimoto. U tom slučaju tijelo prepoznaje T3 i T4 hormone kao prijetnju te ih uništava.

Liječenje

Liječenje pojačanog rada štitnjače (hipertireoze) provodi se antitireoidnim lijekovima koji usporavaju stvaranje hormona te terapijom radioaktivnim jodom ili pak kirurškim uklanjanjem dijela ili cijele štitnjače (ovisno o stanju i razini hormona). Liječenje oslabljenog rada štitnjače (hipotireoza) provodi se uzimanjem sintetskih hormona koji služe kao nadomjestak hormona koje tijelo ne može proizvesti.

Doza lijeka se prilagođava pojedincu ovisno o nalazima i visinama vrijednosti, ali i ovisno o tome kako tijelo djeluje na nadomjesne hormone. Liječenje se smatra uspješnim kada se pronađu idealne količine koje razine hormona drže u granicama normale, prenosi portal Mamin kutak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije