U Banjoj Luci obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

11
AA
U Banjoj Luci obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
FOTO: AA / U Banjoj Luci obilježen Dan državnosti BiH

U Banjaluci je u petak naveče održana akademija posvećena 25. novembru, Danu državnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Akademiji koja je održana u prostorijama Banjalučkog velesajma prisustvovali su i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta Republika Srpska (RS), Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kao i Vojin Mijatović i drugi članovi Pokreta za državu.

"Nema nikakve logike da Banjaluka i Republika Srpska ne obilježavaju 25 novembar. To je prije svega praznik obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj svi mi živimo. Dvadesetpeti novembar je simbol borbe svih naroda sa ovih prostora protiv fašizma, simbol vizije koju su oni koji su vodili narodnooslobodilački pokret imali o budućnosti. U onakvom vremenu, na onakvom mjestu, pod onakvim ratnim dejstvima imati viziju, praviti sistem, praviti državu je zaista nešto što je veličanstveno", rekao je Komšić.

Aleksandra Prijović za hotel u Zagrebu dala 17.000 eura, radnik otkrio sve detalje

Aleksandra Prijović za hotel u Zagrebu dala 17.000 eura, radnik otkrio sve detalje

Bihać: Dan državnosti obilježen na jedinstven način

Bihać: Dan državnosti obilježen na jedinstven način

Istakao je da je to jedan od najvećih dometa narodnooslobodilačkog pokreta, a da su veličanstvene stvari proistekle iz ZAVNOBiH-a, od toga da se BiH definiše kao zajednička zemlja, ne pripada ni istoku ni zapadu, do onoga što se desilo na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu gdje su doneseni dokumenti koji su išli daleko ispred svog vremena.

"Na primjer Deklaracija o pravima građana gdje se svim građanima BIH garantuje jednako aktivno i pasivno biračko pravo. To je nešto s čim mi u 21. stoljeću u BIH ne možemo da izađemo na kraj. A, oni koji su vodili narodnooslobodilački pokret su u to doba rekli da, svi su ljudi isti, ova zemlja svima pripada i svi imaju ista prava", naglasio je Komšić.

U obraćanju na akademiji Komšić je rekao da se o tome mora pričati budućim generacijama, kao i da je za takve korake u to vrijeme bila potrebna izuzetna hrabrost.

Istakao je da članovi Pokreta za državu danas rade ogromnu stvar za Bosnu i Hercegovinu i da to zaslužuje poštovanje.

Podsjetio je da je ovo druga godina, od kada se u Banjaluci organizuje akademija povodom Dana državnosti BiH, navodeći da su se “oni za to izborili“.

Dodao je da članovi Pokreta za državu u Banjaluci realizuju ideje ZAVNOBiH-a na terenu. Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije