Obilježen Dan državnosti u Mostaru: Samo zajedno, kako je rekao ZAVNOBiH

3
Anadolija
Obilježen Dan državnosti u Mostaru: Samo zajedno, kako je rekao ZAVNOBiH
Anadolija / Dan državnosti BiH

"Drago mi je da Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježavamo u cijelom gradu. Iz Mostara idu pozitivne poruke.", riječi su predsjednika Gradskog vijeća Mostara, Salema Marića.

Brojne delegacije su položile vijence i odali počast stradalim za slobodu u ovom gradu tokom Drugog svjetskog rata, a kasnije i šehidima poginulim u odbrani nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U organizaciji predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića sinoć je u Vijećnici u Mostaru organizovan svečani prijem.

Predpraznična atmosfera u Sarajevu: Grad obasjan svjetlošću, ukrasima i radošću

Predpraznična atmosfera u Sarajevu: Grad obasjan svjetlošću, ukrasima i radošću

Denis Bećirović: "Poruke mira, tolerancije i zajedništva danas važnije nego ikada"

Denis Bećirović: "Poruke mira, tolerancije i zajedništva danas važnije nego ikada"

"Kao i svaki iskreni Bosanac i Hercegovine mogu reći da je uz Dan nezavisnosti, ovo najznačajniji datum u historiji Bosne i Hercegovine. Drago mi je da ga obilježavamo u cijelom gradu. Sinoć su na prijemu u Vijećnici bili svi vijećnici i predstavnici svih naroda. Ima nade. Iz Mostara idu pozitivne poruke. Samo zajedno, kako je rekao ZAVNOBIH, jer ovo je država i Muslimana - danas Bošnjaka, i Srba, i Hrvata, na nekoga pojedinačno", rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, Grad Mostar je preuzeo brigu za Partizansko groblje, te da će uskoro izgledati mnogo ljepše.

"Radimo na obnovi. Raspisan je javni poziv. Nije to samo obećanje. Grad Mostar je uzeo učešće preko projekta Britanske ambasade. Rasvjeta se već radi, a uređuje se donji dio groblja. Sigurno ćemo završiti ono što je najavljeno. Što smo započeli, to ćemo završiti. Više nije do grada. Procedure dugo traju, sredstva su obezbijeđena", poručio je Marić.

Znate li ko je žena čiji je lik simbol ZAVNOBIH-a i slobode bosanskih žena?

Znate li ko je žena čiji je lik simbol ZAVNOBIH-a i slobode bosanskih žena?

Dan državnosti Bosne i Hercegovine čestitao je i član rukovodstva Skupštine HNK-a Džafer Alić.

"Došli smo obilježiti Dan državnosti na više važnih lokacija. Prva je Partizansko groblje, koje je historijski važno za Mostar i Bosnu i Hercegovinu. Odajemo počast ljudima koji su dali živote za slobodu i Bosnu i Hercegovinu. Druga lokacija su Šehitluci. Najmanje što možemo je odati počast herojima i mlađim generacijama približiti njihovu ulogu i državnost Bosne i Hercegovine. Poruka je da u ovoj zemlji ima mjesta za sve. U njoj žive ljudi koji su spremni za nju dati živote. Poruka ujedinjuje u napretku ka euroatlantskim integracijama", izjavio je Alić.

Najavio je da će i kantonalna vlast dalje brinuti o Partizanskom groblju, te da će se naći dugoročno rješenje. Iako je danas groblje malo zapušteno, teži se da u budućnosti izgleda ljepše i bolje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije