U Ambasadi Italije sadnjom masline i lovora obilježano 30 godina Udruženja 'Luciano Lama'

2
Radiosarajevo.ba
U Ambasadi Italije sadnjom masline i lovora obilježano 30 godina Udruženja 'Luciano Lama'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Svečanost u Ambasadi Italije u Sarajevu

Pred velikim brojem zvanica iz političkog i javnog života u Sarajevu je obilježan svečanost 30 godina aktivnosti Udruženja "Luciano Lama" u Bosnu i Hercegovini, koju je organizirala Ambasada Italije.

Udruženje "Luciano Lama" od osnivano je 1998. godine u BiH i ono provodi humanitarne aktivnosti, aktivnosti pružanja pomoći i obrazovanja djece i mladih u poteškoćama.

Ova nevladina organizacija pokrenula je i otvaranje prihvatnih centara i centara za održivi razvoj širom BiH - u Mostaru, Višegradu, Ilijašu, Srebrenici i Zenici.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Prisutnima se prvi obratio Marco Di Ruzza, ambasador Italije u BiH.

"Zaista mi je drago da vas mogu pozdraviti na svečanosti obilježavanja 30 godina aktivnosti Udruženja "Luciano Lama" u BiH. Još jednom hvala svima koji su se odazvali pozivu. Posebno hvala dogradonačelnici Sarajeva Ani Margetić na dolasku. Ljubav i saradnja Italijana i Bosanca i Hercegovaca se odvija na različitim nivoima. Postoji taj aspekt institucionalni, politički i diplomatski.

Dozvolite mi da to naglasim - doprinos Italije je da Bosna i Hercegovina sada ima status kandidata za Europsku uniju. Moram naglasiti da je Italija jedan od najvažnijih partnera u BiH. Tu je ekonomija. Italija je u nekim stvarima prva kada je su u pitanju investicije u Bosni i Hercegovini", kazao je, između ostalog, ambadasador Marco Di Ruzza, koji se zahvalio svima na pomoći da se sve ovo realizuje.

Dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić je također pozdravila sve prisutne i zahvalila se Ambasadi Italije na ogromnim investicijama u našoj zemlji.

"Želim sve pozdraviti u igre Grada Sarajeva. Sretna sam da je Grad Sarajevo uvijek prisutan na svim svečanostima koji organizira Ambasada Italije u BiH. To dodatno potvrđuje prijateljstvo Grada Sarajeva i Italije i BIH i Italije. Pročitala sam šta je sve Udruženje "Luciano Lama" uradilo i ovom prilikom se želim zahvaliti za sve što ste uradili. Skoro 20.000 djece iz BiH je u Italiji steklo prijatelje za cijeli život", dodala je Anja Margetić.

Predstavnici Udruženja "Luciano Lama" također su se zahvalili prisutnima i u obraćanju zvanicama govorilo o svojim aktivnostima širom naše zemlje, od Mostara, Višegrada, Ilijaša, Srebrenice i Zenice, u nadi da će saradnja sa novim projektima nastaviti i u budućnosti.

Na kraju svečanosti u bašti Ambasade Italije ambasador Marco Di Ruzza je sa gostima otkrio spomen-ploču u znak 30 godina prijateljstva BiH i Italije, te su prisutni zasadili su dvije sadnice - maslinu i lovor, što su prisustni pozdravili velikim aplauzom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije