U 35 gradova širom svijeta danas protesti bh. građana

4
Radiosarajevo.ba
U 35 gradova širom svijeta danas protesti bh. građana
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protesti održani ispred Ambasade Srbije u Sarajevu

Protesti bh. građana bit će održani danas u brojnim gradovima širom svijeta. Građani Bosne i Hercegovine u inostranstvu s intezivnom pažnjom i zabrinutošću prate aktuelnu političku krizu u zemlji koja prijeti da ponovo kreira duboke podjele i rezultira potencijalnim sukobima.

Jučer je oko 500 ljudi iz Švicarske i Francuske prisustvovalo mirnom skupu podrške za Bosnu i Hercegovinu koji je održan u Ženevi i Parizu.

Početak protesta je u gradovima je u 12 sati, počinjat će sa himnom, a izuzetak je London, gdje protesti počinju u 11, i Oslo, gdje počinju u 18 sati.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Također, najavljeno je da će u 12 sati protesti biti organizovani protesti ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu kako bi izrazili zabrinutost zbog političke i sigurnosne krize u BiH, a u sklopu protesta bh. građana širom svijeta.

Na tim protestima će tražiti odlučne mjere UN-a, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, te implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i obustavljanje svih pregovora koji imaju za cilj, kako je rečeno, očuvanje postojećeg stanja u BiH i produbljivanje višedecenijske diskriminacije i vladavine etnokratije.

Protesti su najavljeni u Ženevi, Londonu, Otavi, Torontu, Oslu, Rimu, Beču, Štokholmu, Geteborgu (i drugim gradovima Švedske), kao i u Sarajevu i Tuzli. Prema najavama očekuju se protetsi u 35 gradova širom svijeta.

Protesti u Briselu će biti održani na Trgu Schuman - unutar kruga zgrada institucija Evropske unije, a organizuje ih grupa građana okupljena u Organizacioni odbor protesta, u saradnji s udruženjem bh. građana u Nizozemskoj "Platform BiH".

Na centralnim protestima u Briselu bit će pročitano pismo koje će biti uručeno najvažnijim evropskim dužnosnicima. Pismo će također biti poslano američkom predsjedniku i nekolicini drugih svjetskih čelnika, uključujući premijere Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije