Bh. građani na protestima u Ženevi: Raširena zastava i poslana jedinstvena poruka

9
Radiosarajevo.ba
Bh. građani na protestima u Ženevi: Raširena zastava i poslana jedinstvena poruka
FOTO: Screenshot / Bh. građani na protestima u Ženevi

Na Trgu UN-a u Ženevi danas su održani protesti bh. građana koji žele upozoriti Evropu na političku situaciju u BiH koja prijeti da eskalira

Organizatori okupljanja su građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji danas žive u različitim evropskim državama.

Građani su bili ogrnuti bh. zastavama te su i samo raširili veliku zastavu naše zemlje, uz uzvike: "Živjela Bosna!".

Sedam osoba povrijeđeno u teškoj nesreći kod Tuzle, policija objavila detalje

Sedam osoba povrijeđeno u teškoj nesreći kod Tuzle, policija objavila detalje

Osim ovoga, sutra su planirani protesti istim povodom u mnogim gradovima - od Rima, Brisela, Ženeve, Osla, Beča, Birmingema, Stokholma, Sarajeva, Njujorka, Ottave do Toronta.

"Nakon Dejtonskog sporazuma, sklopljenog 1995. godine pod pokriljem Sjedinjenih Američkih Država kojim je okončan najokrutniji rat u Evropi nakon 1945. godine, Bosna i Hercegovina je održala krhku ravnotežu.

Ta ravnoteža danas je ozbiljno ugrožena kriminalnim i neodgovornim ponašanjem lokalnih vođa koji, na osnovu ličnih interesa, nastoje produbiti nacionalističku frakturu daljnjim uništavanjem historije i sekularne kulture tolerancije i mirnog suživota između različitih etničkih i vjerskih komponenti društva.

Građani Bosne i Hercegovine žele mir, žele da se konačno krene putem pomirenja, u pravu i pravdi, jer je to jedini mogući način da se garantuje prosperitetna budućnost i razvoj zemlje razorene ratom, blokirane Dejtonskim sporazumom u nekoj vrsti limba, bez perspektive i osiromašne nezaustavljivom emigracijom mladih.

Sasvim je jasno da, najavom povlačenja svojih predstavnika iz zajedničkih državnih institucija i namjerom da se stvore odvojeni organi za upravljanje pravdom, oporezivanjem, zdravstvom, pa čak i vlastitom vojskom, Milorad Dodik uzrokuje dezintegraciju Bosne i Hercegovine i izlazak iz Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

Bilo koje ideje i postupci uzurpacije državnih ovlasti od strane entiteta ili nižih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine je neprihvatljiva kao i neustavna, protivna Dejtonskom sporazumu i u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Konkretno, aktivnosti i odluke Narodne skupštine i Vlade entiteta Republike Srpske o takozvanom "Prenosu nadležnosti" prijete i pripremaju formiranje paralelnih, nezakonitih i buntovnih institucija.

Manifestacija 'Salviamo la Bosnia Erzegovina - Sačuvajmo Bosnu i Hercegovinu' koja će se održati u Rimu, na trgu Piazza Santi Apostoli, 10. januara u intervalu izmedju 11:00 do 13:00 časova, predstavlja miroljubiv protest protiv onih koji žele podjelu zemlje, protest za mir, za istinsko pomirenje bez kojeg nije moguć nikakav društveno-ekonomskog napredak", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije