Protesti širom svijeta za očuvanje BiH od podjela, nestabilnosti i novih sukoba

9
Radiosarajevo.ba
Protesti širom svijeta za očuvanje BiH od podjela, nestabilnosti i novih sukoba
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zastava Bosne i Hercegovine

Građani Bosne i Hercegovine u Italiji i prijatelji Italijani izražavaju zabrinutost zbog ozbiljnih signala koji dolaze iz regiona.

Saopćenje Udruženja "Bosna u srcu" prenosimo u cijelosti.

"Nakon Dejtonskog sporazuma, sklopljenog 1995. godine pod pokriljem Sjedinjenih Američkih Država kojim je okončan najokrutniji rat u Evropi nakon 1945. godine, Bosna i Hercegovina je održala krhku ravnotežu.

Mjesec maj donosi promjene za penzionere u FBiH: Šta se mijenja i kako će utjecati na njih?

Mjesec maj donosi promjene za penzionere u FBiH: Šta se mijenja i kako će utjecati na njih?

Ta ravnoteža danas je ozbiljno ugrožena kriminalnim i neodgovornim ponašanjem lokalnih vođa koji, na osnovu ličnih interesa, nastoje produbiti nacionalističku frakturu daljnjim uništavanjem historije i sekularne kulture tolerancije i mirnog suživota između različitih etničkih i vjerskih komponenti društva.

Građani Bosne i Hercegovine žele mir, žele da se konačno krene putem pomirenja, u pravu i pravdi, jer je to jedini mogući način da se garantuje prosperitetna budućnost i razvoj zemlje razorene ratom, blokirane Dejtonskim sporazumom u nekoj vrsti limba, bez perspektive i osiromašne nezaustavljivom emigracijom mladih.

Sasvim je jasno da, najavom povlačenja svojih predstavnika iz zajedničkih drzavnih institucija i namjerom da se stvore odvojeni organi za upravljanje pravdom, oporezivanjem, zdravstvom, pa čak i vlastitom vojskom, Milorad Dodik uzrokuje dezintegraciju Bosne i Hercegovine i izlazak iz Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

Bilo koje ideje i postupci uzurpacije državnih ovlasti od strane entiteta ili nižih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine je neprihvatljiva kao i neustavna, protivna Dejtonskom sporazumu i u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Konkretno, aktivnosti i odluke Narodne skupštine i Vlade entiteta Republike Srpske o takozvanom "Prenosu nadležnosti" prijete i pripremaju formiranje paralelnih, nezakonitih i buntovnih institucija.

Manifestacija 'Salviamo la Bosnia Erzegovina - Sačuvajmo Bosnu i Hercegovinu' koja će se održati u Rimu, na trgu Piazza Santi Apostoli, 10. januara u intervalu izmedju 11:00 do 13:00 časova, predstavlja miroljubiv protest protiv onih koji žele podjelu zemlje, protest za mir, za istinsko pomirenje bez kojeg nije moguć nikakav društveno-ekonomskog napredak.

Manifestacija je izraz zabrinutosti bosansko-hercegovačkog naroda, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost; želi biti znak odlučnosti da se Bosna i Hercegovina očuva od daljnjih podjela, nestabilnosti i novih sukoba.

Bosanci i Hercegovci žele demokratsku i suverenu državu, ujedinjenu i nedjeljivu, državu koju čine građani i narodi ravnopravno zastupljeni, zasnovanu na slobodama i ljudskim pravima, na pravnoj sigurnost i socijalnoj pravdi, na ravnopravnosti svih građana bez obzira gdje žive, u zemlji ili inostranstvu.

Ovo nije samo protest za Bosnu i Hercegovinu, ovo je također protest protiv legalizovanog nasilja i rata, podjela, diskriminacije, korupcije i anarhije; ovo je poziv na demokratiju, na slobodno društvo, na jednakost i na vladavinu prava.

Protesti će se istovremeno održati u Rimu, Briselu, Ženevi, Oslu, Beču, Birmingemu, Stokholmu, Sarajevu, Njujorku, Ottavi, Torontu", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije