Negatori genocida protestvovali ispred RTCG-a zbog emitovanja "Quo vadis, Aida?"

7
Radiosarajevo.ba
Negatori genocida protestvovali ispred RTCG-a zbog emitovanja "Quo vadis, Aida?"
Foto: RTCG / Negatori genocida ispred RTCG-a

Protest grupe građana protiv odluke Javnog servisa Crne Gore da emituje film "Quo Vadis, Aida?" održan je sinoć ispred zgrade RTCG-a.

Nekolicina negatora genocida je poručila da ovaj film ne doprinosi rasvjetljavanju činjenica.

Na ulazu su postavili transparent na kome je pisalo "Srebrenica nije genocid" u organizaciji NVO "Zavjetnici Tvrdoš Nikšić" i NVO "Stupovi".

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Srpski epski pjesnik i član Pravoslavnog bratstva "Zavjetnici Tvrdoš Nikšić" i Pravoslavnog bratstva "Stupovi", Slavko Perošević kazao je da su se okupili ispred zgrade RTCG da izraze nezadovoljstvo povodom emitovanja filma o genocidu u Srebrenici.

"Smatramo da zločin koji se dogodio u Srebrenici nikako ne može biti tretiran kao genocid. Mi, Srbi iz Crne Gore, zastupamo tu tezu da smo mi narod koji je u dva posljednja Svjetska rata, preživio dva genocida. Nastradalo je oko tri miliona Srba i sada se nameće genocidnost jednome narodu koji je, uz jevrejski narod, bio najveća žrtva genocida u 20. vijeku", rekao je Perošević.

Perošević ističe da Srbi iz Crne Gore nikada neće prihvatiti te teze.

Podsjetimo, film "Quo vadis Aida" emitovao se na Prvom programu Televizije Crne Gore sinoć od 21 sat.

Više od 8.000 većinom bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Protjerano je više od 40.000 osoba među kojima se mnogi nikada nisu vratili u prijeratne domove.

Prema podacima Instituta za traženje nestalih BiH, još uvijek se traga za oko 1.200 žrtava genocida.

Iako je presudama međunarodnih sudova utvrđen genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, još uvijek postoje oni koji isti negiraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije