Poruka Jasne Đuričić RTS-u: Prestanite ga prepričavati, pustite "Quo Vadis, Aida?"

2
Radiosarajevo.ba
Poruka Jasne Đuričić RTS-u: Prestanite ga prepričavati, pustite "Quo Vadis, Aida?"
Screenshot / Jasna Đuričić, junakinja "Quo vadis, Aida?"

Ako smo mi demokratsko društvo, a vi tvrdite da jesmo, dajte pustite film „Quo vadis, Aida?“ da publika vidi o čemu je riječ – kako vas nije sramota da ga već danima prepričavate ljudima koji nemaju mogućnost da ga vide, poručila je u intervjuu za NIN glumica Jasna Đuričić, dobitnica nagrade za najbolju europsku glumicu u ovoj godini.

"Nisam aktivistkinja niti imam namjeru to da budem", rekla je Đuričić koja u filmu igra glavnu ulogu, i naglasila da podržava kolege koji sebe vide u tome, ali da je za nju izbor gluma i „prostor slobode“ koji nude scena i kadar, piše Danas.rs.

Odgovarajući na pitanje šta joj je najteže palo povodom njene uloge u filmu „Quo vadis, Aida?“, u kome igra glavnu junakinju, poručila je da ne pristaje na to da je bilo ko stavi u poziciju da se brani.

Vremenski preokret u BiH: Nakon vrućih dana, evo kada stiže nagla promjena s padavinama i snijegom

Vremenski preokret u BiH: Nakon vrućih dana, evo kada stiže nagla promjena s padavinama i snijegom

Ne želim da ragujem na gluposti i izmišljotine ljudi koji film nisu ni vidjeli. Mislim da RTS treba da emituje taj film jer je u skladu sa njegovom tradicijom i uredničkom politikom da publici prikazuje najbolje filmove, pobjednike, a ‘Quo vadis, Aida?’ to jeste“, rekla je Đuričić.

Ukazala je da se taj film, pored stradanja Bošnjaka u Srebrenici, bavi i odgovornošću holandskog bataljona.

Nevjerovatno je koliko se svi oglušuju o taj dio filma. A možda i nije nevjerovatno, jer se uzima samo ono što je potrebno da se održava ta vatra nacionalizma i ništa drugo nije važno“, ocijenila je Đuričić.

Ona je rekla i da je pogađa drastičan obračun vlasti sa umjetnicima.

„Da su mi pričali kako će u 21. vijeku neko biti diskreditovan na način kako se to radi sa velikanima koji su zadužili kulturu naroda, kao što se to radi sa Goranom Markovićem, rekla bih da je to nemoguće. Ovo je sve skupa kao jedan ružan san. Kako stvari ovde idu, mislim da sve preko noći može da se izbriše. Samo treba da stigne sa određenog mjesta sa kojeg se inače govori ‘tovari’. Sada treba samo da se kaže ‘dosta'“, zaključila je Đuričić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije