Jasna Đuričić proglašena najboljom evropskom glumicom

11
Radiosarajevo.ba
Jasna Đuričić proglašena najboljom evropskom glumicom
FOTO: Screenshot / Jasna Đuričić

Za najbolju evropsku glumicu izabrana je Jasna Đuričić za glavnu ulogu u filmu Jamile Žbanić 'Quo vadis Aida?'.

Sa Ðuričić u konkurenciji su bile glumice Seidi Harla za "Odjeljenje broj 6", Keri Maligan za "Obećavajuća mlada žena", Renate Rinsve u "Najgoroj osobi na svijetu" i Agate Rusel u "Titanu".

Jasna Đuričić rođena je 16. aprila 1966. godine u Rumi, Srbija.

Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše 1989. godine. Od 1990. do 2005. godine bila je stalna članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gdje je bila i prvakinja drame.

Profesorica je glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.
Brojne pozorišne uloge u Srbiji i regionu donijele su joj sve značajnije teatarske nagrade, među kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade i Zlatni lovorov vijenac na MESS-u.

Godine 2014. dodijeljen joj je Dobričin prsten, najveća nagrada koja se u Srbiji dodjeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno djelo.

Ostvarila je i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji. Za ulogu u filmu “Beli, beli svet” reditelja Olega Novkovića dobila je Srebrnog leoparda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Locarnu 2010. godine, a za istu ulogu osvojila je i nagradu za najbolju glumicu na Les Arcs Film Festivalu.

Naslovna uloga u filmu 'Quo Vadis, Aida?' rediteljice Jasmile Žbanić, donijela joj je nagrade za najbolju glumicu na festivalima London Film Week i El Gouna Film Festivalu u Egiptu.Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije