Jasmila Žbanić proglašena evropskom rediteljicom 2021. godine

21
Radiosarajevo.ba
Jasmila Žbanić proglašena evropskom rediteljicom 2021. godine
Foto: Arhiva / Jasmila Žbanić

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić osvojila je nagradu “Evropska rediteljica 2021. godine” u okviru dodjele 34. Evropske filmske nagrade.

Proglašenje je upriličeno večeras u Berlinu, a kandidati većinom prisustvuju online.

Filmu 'Quo vadis Aida?'je i u konkurenciji za najbolji "Evropski film 2021", a glumica Jasna Ðuričić za najbolju glumicu 2021. godine.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

“Hvala vam svima. Zahvaljujem se ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira u Evropi”, rekla je Žbanić.

Napomenula je kako se one još uvijek zalažu za život, a zahvalila se i svojoj majci koja je preminula.

"Preminula je, ali je ostavila oceane ljubavi koje me štite i zbog toga istrajavam. Hvala kćerki koja me inspiriše da budem odgovornija zbog njene generacije sa željama da naprave bolju Evropu od ove koju imamo sada. Zahvaljujem se Jasni Đuričić, i svim glumcima, jer režiseri nisu ništa bez tog talenta cijele ekipe koja je svoje srce uložila u film.

I na kraju, zahvaljujem se Damiru Ibrahimoviću, producentu. Prvo smo se zaljubili jedno u drugo prije nekih 30 godina kao studenti, ali smo našli filmove kao platformu da izrazimo sebe, da podijelimo svoju ljubav s vama", poručila je Žbanić.

Quo Vadis, Aida - film o srebreničkom genocidu

Jasmila Žbanić (rođena 19. decembra 1974) jest bosanskohercegovačka režiserka. Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za filmsku i pozorišnu režiju. Godine 1997. bila je osnivačica udruženja umjetnika "Deblokada". Njeni radovi prikazivani su na filmskim festivalima i izložbama širom svijeta.

Žbanićin film Grbavica je na Berlinskom filmskom festivalu 2006. godine dobio glavnu nagradu "Zlatni medvjed" kao najbolji film. Pored glavne nagrade, film Grbavica osvojio je još dvije nagrade na Berlinaleu 2006. godine: Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu za mir.

Njen film 'Quo Vadis, Aida?' nominovan je za nagradu Oscar 2021. godine u kategoriji Najbolji međunarodni igrani film.

'Quo Vadis, Aida?' je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Radnja filma dešava se u julu 1995, a glavni lik je Aida, prevoditeljka za Ujedinjene narode (UN), koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska RS zauzima Srebrenicu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

U Bosni i Hercegovini film je premijerno prikazan u oktobru prošle godine u Memorijalnom centru Potočari.

Svjetska premijera filma održana je na 77. Venecija film festivalu, a nakon toga film je prikazan i na drugim brojnim festivalima među njima festival u Torontu, Hamburgu, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španjolskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos film festivalu, francuskom Arras Film festivalu, međunarodnom film festivalu Macao u Kini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije