Jasmila Žbanić ispred Suda BiH sa Draganom Vikićem

1
Radiosarajevo.ba
Jasmila Žbanić ispred Suda BiH sa Draganom Vikićem
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Podrška Draganu Vikiću ispred Suda BiH

Uoči novog ročišta koje je zakazano za danas u slučaju ratnog komandanta Dragana Vikića, građani su se jutros okupili ispred Suda BiH kako bi izrazili svoju podršku Vikiću.

Novo ročište Draganu Vikiću treba uskoro da počne u Sudu BiH, a sudija je Božić Zoran.

Ispred Suda BiH danas je stigla i bh. režiserka Jasmila Žbanić.

Prošlo je 28 godina od reintegracije: Dan kad se Grbavica vratila svom Sarajevu

Prošlo je 28 godina od reintegracije: Dan kad se Grbavica vratila svom Sarajevu

"Došla sam danas ovdje jer radim istraživnje za igrani film o opsadi Sarajeva. Imala sam 17 godina kada je počeo rat u Sarajevu i Dragan Vikić je za mene bio i ostao jedna od najsvjetlijih figura.

Zahvaljujući njemu sam živa i ovo Sarajevo postoji, barem ja tako smatram, sve to zahvaljujući njemu i njegovoj jedini i drugim ljudima", kazala je Jasmila.

Ona ističe da joj je ovo suđenje zanimljivo kao filmska priča.

"Ovo sve patim i ne mogu više govoriti, čekamo da se sve završi jer traje već pet godina", zaključila je ona.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je 13. januara 2017. godine potvrdio optužnicu koja optužene Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

"Optužnica tereti optužene da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije BiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu VRS stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

Dragan Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, terete se da su, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika, propustili spriječiti učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzeti nužne i razumne mjere da učinioci krivičnog djela budu kažnjeni", saopćeno je ranije iz Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije