Foto / Pogledajte ko je sve došao ispred Suda BiH u znak podrške Draganu Vikiću

24. 09. 2021. u 08:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Uoči novog ročišta koje je zakazano za danas u slučaju ratnog komandanta Dragana Vikića, građani su se jutros okupili ispred Suda BiH kako bi izrazili svoju podršku Vikiću.

Novo ročište Draganu Vikiću treba uskoro da počne u Sudu BiH, a sudija je Božić Zoran.

Suđenje bi trebalo da počne u devet sati, a ispred Suda BiH je jutros stigla i poznata bh. rediteljica Jasmila Žbanić.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, slavna rediteljica uskoro će snimiti novi film o opsadi Sarajeva i na suđenje Vikiću je stigla u cilju - istraživanja.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je 13. januara 2017. godine potvrdio optužnicu koja optužene Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

"Optužnica tereti optužene da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije BiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu VRS stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

Dragan Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, terete se da su, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika, propustili spriječiti učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzeti nužne i razumne mjere da učinioci krivičnog djela budu kažnjeni", saopćeno je ranije iz Suda BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)