Sarajevo / Nastavlja se suđenje: Dragan Vikić stigao na Sud BiH

09. 07. 2021. u 09:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Dragan Vikić je stigao na Sud BiH gdje će danas biti nastavljeno suđenje ratnom komandantu Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

Unakrsnim ispitivanjem ratnog komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragana Vikića od predstavnika Tužilaštva danas će u Sudu BiH biti nastavljeno suđenje njemu i još trojici optuženih.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Draga Vikić ispred Suda BiH - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Draga Vikić ispred Suda BiH

Komandantu Vikiću podršku pružaju njegovi saborci i brojni građani koji ovaj proces, iako podržavaju rad pravosudnih institucija, smatraju progonom heroja Sarajeva.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je 13. januara 2017. godine potvrdio optužnicu koja optužene Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Draga Vikić ispred Suda BiH - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Draga Vikić ispred Suda BiH

"Optužnica tereti optužene da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije BiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu VRS stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

Draga Vikić ispred Suda BiH - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Draga Vikić ispred Suda BiH

Dragan Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, terete se da su, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika, propustili spriječiti učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzeti nužne i razumne mjere da učinioci krivičnog djela budu kažnjeni", saopćeno je ranije iz Suda BiH.

Fotoreporter za portal Radiosarajevo.ba zabilježio je dolazak Dragana Vikića na Sud BiH, koje možete pogledati u našoj fotogaleriji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)