Advokatica Dragana Vikića: On je naš heroj - nije kriv!

1
Radiosarajevo.ba
Advokatica Dragana Vikića: On je naš heroj - nije kriv!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Vikić

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, ratnom komandantu Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

Glavna rasprava počela je danas u 9 sati, a kako je ranije i najavljeno svoju odbranu, i to kao posljednji svjedok odbrane, iznio je i komandant Vikić. 

Adna Dobojlić, Vikićeva advokatica kazala je kako se danas mogla čuti iskrenost u svjedočenju komandanta Vikića.

"Čuli ste istinu u sudnici i što je najbitnije Vijeće je čulo istinu o svim pojedinostima iz optužnice. Napokon je sve sumirano i naši svjedoci su sumirani iskazom Dragana Vikića. I dalje tvrdim - on je naš heroj, on nije kriv. Čuli ste samo istinu i vidjela se iskrenost u njegovom kazivanju", rekla je Dobojlić.

Dodala je i to da je Vikić danas svjedočio o svim elementima optužbe o svim situacijama koje su se dešavale i konkretno događaju koji su se dešavali 22. aprila.

"Prije svega pojasnio je hijerarhijsku nadležnost, objasnio je kako se upotrebljavala odred za specijalne namjene. Razjasnili smo da Juka Prazina nikada nije pripadao Odredu za specijalne namjene niti rezervnom sastavu, također i Nedžad Herenda... Tu nema spora, međutim, mi se oko toga moramo izjašnjavati da nema nikakve veze Služba državne bezbijednosti s Odredom za specijalne namjene", objasnila je Dobojlić.

Vikić je, kako kaže, govorio i o događaju 22. aprila 1994. godine, kada su, na žalost, ubijeni ovi zarobljenici.

Dragan Vikić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba

"Vidi se i po njegovom iskazu iskrenost koliko je lično njemu teško pao taj događaj. On nije mogao ni na kakav način reagovati. Poštovao je zakon, izvijestio je svog nadređenog onako kako instrukcije nalažu, telefonskim putem, u takvim situacijama. Dakle, sve je pojasnio vezano za događaj", istaknula je Vikićeva advokatica.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je 13. januara 2017. godine potvrdio optužnicu koja optužene Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

"Optužnica tereti optužene da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije BiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu VRS stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

Dragan Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, terete se da su, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika, propustili spriječiti učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzeti nužne i razumne mjere da učinioci krivičnog djela budu kažnjeni", saopćeno je ranije iz Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije