“Quo vadis, Aida?” među omiljenim filmovima godine Baracka Obame

5
Radiosarajevo.ba
“Quo vadis, Aida?” među omiljenim filmovima godine Baracka Obame
Foto: Radiosarajevo.ba / Jasmila Žbanić i Barack Obama

Barack Obama, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, objavio je listu omiljenih filmova u 2021. godini.

Na toj listi nalazi se i bosanskohercegovački film "Quo vadis, Aida?", čija radnja je smještena u Srebrenici tokom genocida.

“Ovo su moji omiljeni filmovi godine. Svaki od ovih filmova priča moćnu priču i nadam se da ćete uživati u njima kao i ja“, napisao je Obama na Twitteru te postavio listu od 14 filmova.

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Podsjetimo, građani Bosne i Hercegovine se mogu osjećati najponosnijim Europljanima - film Quo Vadis Aida osvojio je tri europska Oscara.

Najveće zasluge za to svakako pripadaju redateljici Jasmili Žbanić i njenoj sjajnoj ekipi, koja je nakon nekoliko velikih priznanja po svijetu nagrađena sa tri velike, sjajne nagrade, u Njemačkoj.

Prvo je stigla informacija da je Jasmila Žbanić najbolja europska rediteljica za 2021. godinu. Zatim, nagradu za najbolju glumicu dobila je Jasna Đuričić, a kao šlag na tortu stigla je informacija da je film Quo Vadis Aida dobio nagradu za najbolji film u ovoj godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije