Tužna svakodnevnica sarajevskog penzionera: "Makarona mi je dovde"

9
Radiosarajevo.ba
Tužna svakodnevnica sarajevskog penzionera: "Makarona mi je dovde"
Foto: Bljesak.info / Ilustracija

Svake sedmice cijene sve veće, poskupljenjima nema kraja. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kažu da će iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi zloupotrebu trenutnog stanja s ciljem sticanja dodatnog profita na štetu građana FBiH.

Sredinom prošlog mjeseca objavljen je spisak firmi i prodavnica kod kojih su utvrđene nepravilnosti.

U provođenju pojačanih kontrola nad formiranjem cijena i marži Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je od 1.3 do 15.4. 199 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 172.850,00 KM. Od 210 nadzora čak u 199 slučajeva, trgovci su lovili u mutnom.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

N1 je pitala građane kako preživljavaju.

Nikako, makarona mi je dovde”, pokazuju.

Po kontejnerima idemo i ako nađemo nešto po kontejnerima dobro nam došlo. Ulje pet maraka, a ja sam penzioner”, dodaje nam sarajevski penzioner.

Stručnjaci, pak kažu kako aktivnosti Vlade FBiH i inspekcije nisu dovoljne, te da se mora povećati proizvodnja i zaposlenost, te da se u skladu s rastom cijena prilagođavaju plaće i druge naknade kako bi se održala realna vrijednost ličnih dohodaka. Interventni fondovi za najugroženije građane su također neophodni.

“Inflacija je jedan teški poremećaj, ova kakvu sada imamo i protiv nje jedna mala zemlja kakva je BiH ne može se boriti to je suludo”, pojašnjava profesor ekonomskih nauka Ante Domazet.

Boriti se protiv neralnog povećanja cijena u punom kapacitetu ne može ni Federalna inspekcija. Zbog malog broja inspektora za pomoć su zamolili kantonalne inspekcije i u pojačanom nadzoru izdali više od 90 posto kazni za one koje su nadzirali.

“Onda trebaju da kažu mi ne možemo da uradimo posao i onda treba da odjekuje ta izjava jer je u suštini to što se upravo dešava. Ako imate primjer piletine koja je svugdje u svijetu jeftina hrana, da ne kažem sirotinjska. Meso koje se najbrže uzgaja i raste i ako sada košta kao teletina 2019. to je strahovit udar”, navodi Edin Pašić iz Udruženja potrošača.

A koliko je neralno povećanje cijena u maloprodaji govori podatak da su kukuruz i gorivo skuplji za 20-30 posto , dok je piletina u jednoj godini sa sedam maraka poskupila na 16, što je povećanje od gotovo 100 posto. Cijena koncetrata za uzgoj plića je također na približno istom nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije