Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Svraka Senada za utaju 3,5 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Svraka Senada za utaju 3,5 miliona KM
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Svraka Senada(1966.) za pomaganje u poreznoj utaji u iznosu većem od 3,5 miliona KM.

"Tereti se za pomaganje u kaznenom djelu porezne utaje, koje su počinili optuženi Svraka Aida(1980.) i preduzeće "Elster Commerce" d.o.o. Sarajevo u periodu od 2008. do 2011. godine", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužitelj i šef Odsjeka za financijski kriminal Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Svraka Senada, rođenog 1966. godine u Rudom, nastanjenog u Sarajevu. Optuženi se tereti da je, u periodu od 2008. do 2011. godine, postupajući u svojstvu vlasnika pravne osobe Elster commerce d.o.o. Sarajevo, čiji je direktor-odgovorna osoba bez ograničenja ovlaštenja bila supruga osumnjičenog, pomogao upravljati inkriminiranim poslovanjem pravne osobe Elster Commerce d.o.o. Sarajevo, pomažući joj u poslovima kontrole provođenja redovnih i nezakonitih nabavki, kao i u poslovima dogovaranja sa trećim osobama, radi nabavljanja lažnih i krivotvorenih faktura za promet kave kao visokotarifne robe u BiH.

Optuženi se tereti da je svojim nezakonitim radnjama sudjelovao u stvaranju privida da se radi o kafi bh porijekla, te na taj način omogućio nezakoniti odbitak ulaznog PDV-a u iznosu od oko 3,57 miliona KM, za koji iznos je oštećen budžet i svi građani BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije