Pretresi SIPA-e zbog carinskih prevara i pranja novca

Radiosarajevo.ba
Pretresi SIPA-e zbog carinskih prevara i pranja novca
Foto: SIPA / Ilustracija

Pripadnici SIPA-e su danas u Tuzli i Lukavcu pretresli tri lokacije u cilju pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu sa krivičnim djelima carinska prevara i pranje novca, saopćeno je iz ove policijske agencije.

Postupajući prema naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, otkrivena su i privremeno oduzeta dva mobilna telefona, procesne jedinice računara, određena količina novca, te poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem krivičnom postupku.

"Osumnjičeni su u svojstvu vlasnika i odgovornih lica u dva pravna lica iz Lukavca, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih uvoznih dadžbina, carinskim organima Bosne i Hercegovine podnosli fakture lažnog sadržaja, sa višestruko umanjenom vrijednošću robe, pa su po tom osnovu osumnjičeni platili carinu i druge uvozne dadžbine u manjem iznosu, na koji način je izbjegnuto plaćanje carine i drugih dadžbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe u ukupnom iznosu od 784.486 maraka, za koji iznos je oštećen Budžet Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz SIPA-e.

Aktivnosti su izvršene u saradnji sa ovlaštenim službenim licima Uprave za inidrektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i policajcima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije