Tuzlanski Maldivi su opasno područje

Radiosarajevo.ba
Tuzlanski Maldivi su opasno područje
Tuzlanski.ba / Tuzla

Posljednjih nekoliko sedmica primjetan je povećan broj građana koji posjećuju šljakište u naselju Divkovići nedaleko od Tuzle, piše Tuzlanski.ba.

Brojni građani posljednjih dana postavljaju fotografije sa ovog lokaliteta uz šaljive opise da se zbog boje vode radi o “tuzlanskim Maldivima”

Na prvu se čini kao mjesto idealno za boravak na otvorenom, za stvaranje odličnih fotografija za profile na društvenim mrežama. Međutim, stručnjaci su pronašli visoku koncentraciju nikla, kroma, arsena i drugih po život opasnih metala u vodi, zraku i zemljištu u njihovoj blizini.

Voda i okolna zemlja tog područja sadrži ogromnu koncentraciju otrovnih materija koji su uzročnici za čak 17 smrtnih slučajeva u tom naselju u svega dvije godine. 

"Mi imamo ozbiljan problem da spriječimo ljude da ne obrađuju parcele na deponiji. Oni ne bi trebali prije svega ulaziti tu jer postoji tabla upozorenja“, još 2015. godine za CIN upozorio je direktor TE „Tuzla“ Izet Džananović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije